Românii beau sucul acidulat ca pe apă. Care sunt riscurile

Data actualizării: Data publicării:
sucuri

Bem sucuri acidulate ca pe apă şi suntem chiar campioni la acest capitol în Europa. Într-un an, un român consumă, în medie, 70 de litri de băuturi acidulate, aproape dublu faţă de un cetăţean din Cehia, de exemplu. În România se vând 1,3 miliarde de litri într-un an.

Conform statisticilor, un român consumă în medie 70 l de băuturi carbogazoase. Comparativ, un bulgar bea în medie 52 de litri de băuturi acidulate, în timp ce un ceh consumă doar 45 litri.

Un român ajunge să bea într-o zi şi 2 litri de sucuri acidulate.

„În mare parte beau numai băuturi carbogazoase. Adică, numai băuturi carbogazoase beau, nu beau deloc apă plată. Beau, să zic, aproape 2 litri de suc pe zi”, spune un tânăr.

Specialiştii avertizează că excesul de acid şi zahăr poate duce la diverse probleme de sănătate, inclusiv obezitate.

Simona Carniciu, medic nutriţionist: „Trebuie să ne gândim că noi, ca populație, am ajuns să facem exces de aceste băuturi carbogazoase și le consumăm în locul apei, în loc să le consumăm așa cum trebuie să cum au fost concepute inițial: o plăcere la anumite mese. Trebuie să luăm foarte mult în considerare variantele slab calorice, variantele care au îndulcitori non-calorici”.

Anul trecut, totalul vânzărilor de băuturi carbogazoase a fost de aproximativ 1,3 miliarde de litri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri