Sari la conținut

Antibioticele fără recomandare, un pericol

Românii sunt pe locul doi în Europa când vine vorba de consumul excesiv de antibiotice așa că Ministerul Sănătăţii începe astăzi o campanie de informare legată de pericolul din spatele consumului nejustificat.

Mulţi români iau medicamentele fără recomandare şi fără să aibă nevoie, iar asta întăreşte rezistenţa unor bacterii. Aşa se facă că infecţiile din spitale, în special cu Clostridium, devin foarte greu de învins şi ajung mortale.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că este o problemă globală şi că dacă nu luăm măsuri, peste 34 de ani 10 milioane de oameni vor muri răpuşi de bacterii imune la antibitoce.

„Peste 90% din consum are loc în afara spitalului pentru infecții tratate la domiciliu. Prescriptorii recomandă antibiotice inutile fie din lipsa informației actualizate, fie la presiunea pacientului, persuasiunea companiilor farma. Corupția generează rezistență la antibiotice. În societatea unde există corupție, regulile sunt încălcate, nu-s respectate ghiduri, protocoale terapeutice, eliberarea medicamentelor se face fără prescripție”, afirmă Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.