Scandal la Spitalul Colentina din Capitală. Motivul pentru care medicii spun că nu e indicat să deservească doar pacienți COVID

Data actualizării: Data publicării:
medici in operatie
Medici în operatie. Foto: Guliver/GettyImages

Scandal la Spitalul Colentina din Capitală. O parte din medici sunt nemulțumiți că unitatea sanitară urmează să devină spital exclusiv COVID.

Victor Cauni, Șeful secție Urologie: Noi considerăm că spitalul Colentina, prin multitudinea de specialități, este mult mai util sistemului funcționând în sistem mixt, cum de altfel funcționează toate spitalele din UE.

Capacitatea totală a paturilor ATI în spitalul nostru este de 29. Deci, practic, dacă tot spitalul va fi reintrodus în sistem full COVID, câștigul va fi doar de 21 de paturi. Care se vor umple foarte repede. Numărul toal al spitalului este de doar 257 de paturi. Nu mai multe, așa cum s-a vehiculat.

În luna martie, toate secțiile s-au mobilizat exemplar, 5 luni am funcționat în sistem full COVID. Pe secția de urologie noi am intervenit doar la 10 pacienți în 5 luni, în condițiile în care adresabilitatea secției într-o perioadă normală, pre-pandemie, era de 400-500 de intervenții chirurgicale pe lună.

Deci, dacă punem în balanță 10 intervenții față de 2.500, putem să ne dăm seama.

Am fi mult mai utili, chiar dacă pentru personalul medical și așa epuizat, mai ales în secțiile de ATI, este mult mai greu să lucrezi în sistem mixt.

Criza continuă, noi înțelegem, numărul de infectări crește foarte mult și mai devreme sau mai târziu, vom ajunge și la experiența celorlalte țări, în care fiecare spital trebuie să își trateze propriii pacienți cu COVID, fără a face o discriminare pozitivă, pentru că, ne place sau nu, pacienții non-COVID care au nevoie de medic sunt mult mai mulți în perioada de față.

Medic: Sunt foarte mulți pacienți non-COVID care vor avea de suferit, mai ales pacienții cu tumori

Astăzi am intervenit la 10 pacienți non-COVID cu urgențe urologice, și avem o listă foarte lungă de așteptare, iar acești pacienți arată că nu au putut să fi rezolvați în altă parte, sau, ne-au preferat pe noi ca spital, datorită colectivelor și, fără modestie, profesionalismului medicilor din spitalul Colentina.

Probabil că că cele 257 de paturi full COVID ar fi repede ocupate și probabil ar mai asigura un tampon de maximă o săptămână.

Sunt destul de mulți pacienți și una e să temporizezi un pacient care are specialitatea noastră – urologie -, care are litiază, sau un adenom de prostată, și alta e, sau mai bine spus nu poți temporiza un pacient cu o formațiune tumorală, pentru că formațiunile maligne se dedublează foarte rapid, și ce poți interveni oncologic astăzi, nu mai poți interveni peste 3, sau peste 6 luni.

Sunt foarte mulți pacienți non-COVID care vor avea de suferit.

Probabil nu o să avem încotro dacă ordinul s-a dat. Ceea ce sperăm noi este ca această perioadă să nu mai fie atât de lungă cum a fost, și într-o perioadă foarte scurtă de timp, să se organizeze cum ar fi normal, în mai multe spitale și sectoare COVID.

Vreau să spun că am discutat cu marea majoritate a șefilor de secție și sunt de aceeași părere. Singura soluție a noastră este de a funcționa în regim mixt – și COVID și non-COVID. Așa am putea asigura asistență sanitară și pacienților cu COVID, fără a-i discrimina pe cei non-COVID care au nevoie de noi.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri