Sari la conținut

Se caută soluții pentru prețul medicamentelor

Se caută o soluţie de compromis pentru scăderea preţului medicamentelor, a declarat  premierul Sorin Grindeanu, în urma unor discuţii purtate azi la Ministerul Sănătăţii. Producătorii şi Asociaţiile de pacienţi se tem că zeci de medicamente vor dispărea de pe piaţa din România dacă scăderea va fi bruscă - mai exact cu cele 35 de procente, aşa cum propune Guvernul. 

„Tot ceea ce va hotărî Ministerul Sănătății va fi în acord și cu producătorii și cu Asociațiile de pacienți. Nu vrem să ajungem în situația în care să avem distorsiuni în piață. Deja au dispărut medicamente, dar pe termen scurt. O să venim cu soluții”, a spus premierul.

Recent, producătorii de medicamente au atras atenția că medicamente considerate esenţiale riscă să dispară din România. Avertismentul a venit în contextul în care Ministerul Sănătăţii a anunţat că vrea să ieftinescă, dintr-o dată, cu 35%, terapiile care ies de sub patent. Asociaţiile de pacienţi se tem că asta înseamnă punerea în pericol a tratamentelor pentru cardiaci şi bolnavii de cancer. 

Atât ministrul Sănătății, Florian Bodog, cât și premierul Sorin Grindeanu au declarat că au fost demarate procedurile pentru achiziționarea medicamentelor care lipsesc de pe piața din România, inclusiv cele pentru boli rare.