Sari la conținut

Simptomele înșelătoare care ne pot pune viața în pericol

Boli grave precum astmul sau cancerul de plămâni sunt depistate de multe ori prea târziu, pentru că semnele pot fi asemănătoare cu cele ale unei banale răceli. Unele persoane nici nu le bagă în seama, așa că ajung prea tărziu la medic.

Începem cu cel mai întâlnit simptom pentru bolile respiratorii în sezonul rece: tusea. Uneori trece de la sine ori cu ajutorul unor tratamente uşoare, dar de multe ori persistă. Acesta este un semnal de alarmă. În spatele unei tuse banale se pot ascunde multe boli. Una dintre ele: rinita alergică. Netratată, aceasta se va complica şi în timp se poate ajunge la astm.

„Reacțiile alergice produc bronhospasm și de la bronhospasm până la un astm bronșic este doar un pas. Deci de la o rinită alergică netratată poate să ducă în timp la astmul bronșic, boala cronică, care în timp în evoluție timp de zeci de ani poate să ducă la complicații cardiovasculare, pentru că e presiunea mare pusă pe cord”, spune Corina Mella, medic primar ORL.

Pot să apară crize așa foarte intense oarecum din senin ziua sau noaptea . Omul se chinuiește pentru a putea elimina o foarte mică cantitate de spută albă aderentă și tuse, dispnee și respirația grea se însoțește de șuierături”, afirmă Miron Alexandru Bogdan, vice-preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

De aceea, afecţiunea trebuie depistată la timp. Astmul bronsic nu se tratează, dar poate fi ţinut sub control.

Tusea persistentă poate semnala şi o bronşită cronică, întâlnită mai ales în cazul persoanelor care fumează. Paradoxal, aceştia nu se îngrijorează, deşi ar trebui, pentru că se poate ajunge chiar la cancer pulmonar.

„Plămânul nu are receptor de durere. Plămânul nu doare. Asta este drama cancerului pulmonar, că spre deosebire de alte cancere care să se manifeste diferit, cancerul pulmonar poate să crească nestingherit, pentru că plamanii nu dor, abia când invadează învelişurile plămânului poate să apară durerea”, spune Oana Deleanu, medic primar pneumolog Institutul National de Pneumologie „Marius Nasta”.

„La bărbat este cea mai frecventă tumoră malignă, cancerul pulmonar, după cancerul de prostată. La femei este pe locul 3, după cancerul de col uterin și cancerul mamar, fiindcă femeile în ultimii 50-60 de ani au început să fumeze ca bărbații”, precizează Miron Alexandru Bogdan, vice-preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Un alt simptom care ar trebui să îngrijoreze este respiraţia grea, numită dispnee în termeni medicali.

„Poate să fie o dispnee de efort, când omul merge face efort sau de repaos chiar și când stă locului tot greu respira”, spune Miron Alexandru Bogdan, vice-preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

În România, 1 adult din 20 suferă de BPOC. Aceasta este numită şi boala fumătorului.

Dacă în unele cazuri poate semnala un astm sau o rinită alergică, respiraţia îngreunată însoţită de oboseală şi tuse poate însemna o afecţiune mult mai gravă: bronhopneumopatie obstructiva cronică. Pe scurt, BPOC.

Omul începe să respire mai greu când face un efort important și spune la 48 de ani: uite, n-am prins autobuzul , la alergare fiindca am îmbătrânit, când el este învechit fumător și suferă de BPOC”, afirmă Miron Alexandru Bogdan, vice-preşedintele Societăţii Române de Pneumologie

Afecţiunea se manifestă în jurul vârstei de 40 de ani, pentru că 80% dintre bolnavii diagnosticaţi sunt persoane care fumează de 20-30 de ani. Nu neglijaţi nici transpiraţiile însoţite de creştere a temperaturii. Acestea pot fi simptome ale pneumoniei sau ale tuberculozei.

„Febră, frison, junghi toracic, tuse iniţial seacă, apoi cu expectoraţie. Starea în general e gravă, bolnavul e la pat”, spune Oana Deleanu, medic primar pneumolog Institutul National de Pneumologie „Marius Nasta" .

Trataţi cu atenţie şi durerile de cap, dacă se repetă sau nu cedează la tratamente obişnuite.

O durere de cap poate sa ascundă inclusiv un anevrism cerebral. Una e sa știi uite am un anevrism acolo care trebuie tratat operat și una e să știi tocmai când s-a rupt anevrismul”, afirmă Corina Mella, medic primar ORL.

Durerile de cap pot fi şi semn de meningită, sinuzită sau viroză respiratorie. Atenţie! O raceală poate fi confundată şi cu o afecţiune prezentă la 80% dintre tineri. Se numeşte mononucleoză infecţioasă sau boala sărutului. În unele cazuri, există riscul complicaţiilor. Mai exact a rupturii de splină.

„Mulţi dintre ei nu ştiu că au avut. Dacă facem o analiză de laborator să vedem cine a trecut prin mononucleoză, o să constatăm că mulţi au trecut prin mononucleoză”, spune Adrian Marinescu, medic primar boli infectioase, Institutul de Boli Infectioase „Matei Balș”.

De aceea, nu ignoraţi simptomele unei răceli aparent banale! Adresaţi-vă imediat medicului pentru a trata la timp o afecţiune care vă poate pune viaţa în pericol!