Sindicaliștii resping propunerea ministrului Costache, ca medicii care iau șpagă să fie dați afară: Contravine Codului Muncii

Data actualizării: Data publicării:
instrument medici getty
FOTO: Getty Images

Preşedintele Federaţiei Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, a declarat, după ce ministrul Sănătății Victor Costache a spus că analizează posibilitatea ca în contractele personalului medical să fie menționat că primirea de „atenții” va duce la pierdea postului, că demersul contravine Codului Muncii.

Preşedintele Federaţiei Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, consideră că nu se poate ca în contractul colectiv de muncă să fie introdusă o clauză potrivit căreia primirea de atenții duce încălcarea duce la desfacerea contractului de muncă deoarece, în opinia sa, demersul contravine Codului Muncii, potrivit Mediafax.

Această problemă este de foarte mulți ani dezbătută și nu este în regulă să se condiționeze actul medical, cu toții am spus acest lucru. Din punctul meu de vedere o asemenea măsură nu ar fi posibilă pentru că ar contraveni Codului Muncii. Codul Muncii este o lege fundamentală a salariatului, iar o astfel de sancțiune cred că ar încălca prevederile Codului Muncii. În momentul de față, nu cred că se poate implementa așa ceva. (...) Orice modificare a contractului individual de muncă se face prin act adițional cu acordul salariatului! De aceea am spus că o măsură unilaterală contravine Codului Muncii. Mai mult, m-am uitat acum peste CCM recent negociat cu Ministerul Sănătății si la anexe este prevăzut un model cadru al CIM care nu poate fi modificat unilateral de catre Minister”, spune Hușanu.

Întrebat dacă a influențat creșterea salariului medicilor diminuarea fenomenului șpăgii, liderul Federației Sanitas București a precizat faptul că aceasta „nu a fost neapărat o soluție”, întrucât măririle salariale au vizat doar medicii, fapt ce a dus la „dezbinarea” echipei medicale.

Sunt foarte puține cazuri în momentul de față ale personalului medical care condiționează actul medical. Că mai mulți primesc decât condiționează, da, este un fenomen în România, nu neapărat în sistemul medical. Și aici cred că trebuie cumva lucrat, la mentalitatea pacientului, a omului care odată ajuns în spital nu ar trebui să se mai gândească ce sau cât să dea, ci pur și simplu că beneficiază de acest serviciu în mod gratuit, oferit de statul român. (...) Dacă pacientul nu ar mai da, probabil ar mai rămâne doar foarte puține cazuri izolate. Nu pot să neg că există cazuri de persoane care ar condiționa într-adevăr (actul medical, n.r.) și ar trebui deferite justiției, acele cazuri. Umblați la pacient în primul rând, la mentalitatea de a nu mai da”, a declarat liderul Sanitas București.

Precizările vin după ce ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat, joi, pentru B1 TV, că așteaptă un punct de vedere din partea juriștilor în sensul analizării posibilității ca în contractele semnate la angajare de personalul medical să se stipuleze faptul că primirea de „atenții” va duce la pierderea locului de muncă.

Așteptăm un punct de vedere al juriștilor dacă se poate implementa în contractul care se semnează că aceste practici duc la încetarea contractului de muncă. Ar trebui lucrat cu Colegiul medicilor pentru a da și sancțiuni la nivelul Colegiului. (...) Probabil câteva exemple cu încetarea contractelor de muncă ar fi foarte bună, dar nu e o singură măsură care să funcționeze”, a declarat Victor Costache, pentru B1 TV.

În cadrul aceleiași intervenții, ministrul Sănătății a menționat și faptul că pacienții nu trebuie învinovățiți pentru existența acestui fenomen în spitalele românești, completând totodată că amploarea sa s-a diminuat odată cu măririle salariale din sistemul medical.

A dispărut această senzație de empatie care era în trecut, faptul că medici și asistentele aveau salarii mici și asta era un stimulent. Acum, opinia publică știe că aceste lipsuri au dispărut și e doar un fenomen care trebuie combătut”, a conchis ministrul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri