Sindicatele din Sănătate renunţă la grevă

Data actualizării: Data publicării:
Sorina Pintea, ministrul Sănătății. Foto: InquamPhotos/Octav Ganea
Sorina Pintea, ministrul Sănătății. Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii a anunţat, după 12 ore de negocieri cu Sanitas, că legea salarizării va fi modificată pentru deblocarea situaţiei din sănătate.

180306_MS_CONFERINTA_sorina pintea_09_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Totodată, reprezentanţii Federaţiei Sanitas au anunţat că au decis să renunţe la organizarea grevei generale care era programată în 11 mai, după ce s-a semnat un acord cu Executivul.

Anunţul a fost făcut de către liderul Sanitas, leonard Bărăscu, într-o conferinţă de presă susţinută alături de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, şi ministrul Muncuii, Lia Olguţa Vasilescu, la finalul negocierilor de la Guvern.

El a precizat că federaţia a încheiat un acord în şapte puncte cu Executivul.

Ministrul Sănătăii, Sorina Pintea, a anunţat că s-a ajuns la concluzia că legea salarizării şi regulamentul sporurilor au fost aplicate subiect de către spitale şi că s-a decis modificarea legii salarizării, fără însă a fi modificată plafonarea sporurilor la 30%.

Ministrul Sorina Pintea a amintit despre discuţiile premierului Viorica Dăncilă cu managerii de spitale, care au făcut propuneri pentru deblocarea situaţiei din sănătate, propuneri care au fost discutate astăzi cu sindicatele.

"S-a ajuns la concluzia ca legea salarizării si regulamentul sporurilor s-au aplicat subiectiv de catre spitale", a spus Sorina Pintea, dând exemplul spitalelor judeţene din Arad şi Focşani, unde pentru mare parte din angajaţi veniturile au scăzut.

Ministrul Sănătăţii a anunţat, într-o conferinţă de presă susţinută alături de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu şi de către liderii Sanitas, că s-a decis modificarea legii salarizării, fără a modifica însă plafonarea sporurilor la 30 la sută.

Acordul în şapte puncte prevede:

- acordarea unei sume compensatorii pentru toţii angajaţii din sistemul sanitar care au înregistrat diminuări de venituri nete faţă de nivelul lunii februarie 2018, suma compensatorie urmând să acopere integral diferenţa.

- păstrarea actualelor limite prevăzute în Regulamentul de sporuri în vigoare, cu garantarea pragului minim. 

- crearea posibilităţii depăşirii procentului de 30% prevăzut în art. 25, alin. 1 şi 2, din Legea 153/2017, pentru spitalele mono-specialitate, servicii judeţene de ambulanţă şi Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti-Ilfov, în vederea asigurării nivelului minim al sporurilor prevăzute în actualul Regulament al sporurilor şi stabilirea, prin hotărâre de guvern, a sumelor suplimentare necesare, dar numai în cazuri bine fundamentate. 

- excluderea sporului de gardă din calculul pentru stabilirea plafonului de 30%, prevăzut în art. 25, alin. 1 şi 2, din Legea 153/2017. 

- reluarea negocierilor la Contractul Colectiv de Muncă. 

- reformularea modalităţii de încadrare a directorului de îngrijiri, în sensul revenirii la forma iniţială a Legii 153/2017. 

- echivalarea funcţiilor de moaşe şi surori medicale cu funcţia de asistent medical. Toate prevederile de mai sus se vor aplica asupra drepturilor salariale care se vor acorda începând cu luna mai 2018. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri