Sistemul informatic medical, grav bolnav. Pacienții așteaptă minute în șir pentru o rețetă

Data publicării:
medic sistem informatic

Sistemul informatic medical funcţionează de 3 zile cu pauze. Medicii de familie nu pot valida reţetele şi aşteaptă, minute în şir, în faţa calculatorului. Iar veştile de la Casa Naţională de Sănătate nu sunt deloc bune.

Suntem foarte supăraţi pentru că nu putem să ne desfăşurăm o activitate normală”, afirmă un medic.

Sistemul informatic a fost achiziţionat în urmă cu 10 ani şi încă de atunci nu a funcţionat la parametri optimi. Lucrurile nu s-au schimbat însă nici acum, iar pacienţii aşteaptă.

Iată ce spun pacienții:

Ne enervăm, facem tensiune. De aia facem tensiune, că stăm mult aici”.

Nu funcţionează suficient de bine calculatorul, ne ţine la uşă, stăm foarte mult timp”.

Sistemul a fost conceput greşit de la bun început, spun medicii de familie diagnosticul, iar preşedintele Casei Naţionale de Sănătate nu poate decât să le dea dreptate.

Din start a fost subdimensionat, din start nu a fost conceput pentru a suporta şi alte aplicaţii şi alte dezvoltări până acum un an ni se spunea că este nou şi se rodează, acum ni se spune că este vechi şi nu mai face faţă”, spune Rodica Tănăsescu preşedinte Societatea Medicilor de Familie.

Deja o parte a sistemelor, atât în ceea ce priveşte echipamentele, cât şi aplicaţiile sunt vechi. N-a fost gândit pentru complexitatea la care a ajuns acest sistem”, afirmă Laurenţiu Mihai preşedinte CNAS.

Casa Naţională anunţă că va achiziţiona în perioada următoare noi servicii de mentenanţă. Până acum, în sistemul informatic au fost introduse datele a 12 milioane de pacienţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri