Video Sistemul sanitar riscă să intre în colaps din cauza numărului mare de infectări în rândul personalului medical

Data publicării:
scaune cu rotile goale intr-un hol de spital
Sistemul medical riscă să intre în colaps din cauza numărului mare de infectări în rândul personalului, din cauza variantei Omicron Foto:

Omicron începe să-și arate efectele în instituții, confirmând că adevăratul pericol nu este atât gravitatea sa, cât contagiozitatea. Sectoare esențiale riscă să fie paralizate din cauza numărului mare de infectări, iar printre acestea se numără, din păcate, chiar cel din linia întâi: spitalele. De altfel, chiar șeful campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, medicul militar Valeriu Ghorghiță, spune că sistemul medical poate intra în colaps din cauza numărului mare de infectări cu noua tulpină Omicron, mult mai contagioasă decât orice am văzut până acum în pandemie. 

Sunt peste 150 de focare în spitalele din România, din care 123 doar în Capitală. Vorbim de peste 1.800 de persoane infectate, atât cadre medicale, cât și pacienți. Unele dintre marile spitale COVID deja nu mai fac internări din cauza lipsei de personal. Spitalul Witting, spre exemplu, a oprit internările în secțiile de chirurgie generală și de medicină internă. Peste 40 de cadre medicale care lucrează în aceste secții sunt infectate. Într-o situație similară este și institutul „Marius Nasta”.

„Cea mai mare dificultate o reprezintă în acest moment numărul mare de pacienți COVID și numărul mare de angajați care se îmbolnăvesc și rămân în izolare sau în carantină. Numărul lor, din păcate, încă crește de la o zi la alta și acest lucru ne-a făcut să stabilim că pentru următoarele trei săptămâni concediile de odihnă vor fi suspendate la Institutul Marius Nasta. Și tot nu ajunge. De azi (vineri - n.r.) am început să reprogramăm pacienții care sunt programați în evaluare în spitalizarea de zi pneumologie, pentru că pur și simplu nu reușim să acoperim partea de spitalizare cronică și atunci evaluările care sunt programate și care pot fi amânate sunt amânate pentru o perioadă de timp limitată, sperăm noi”, a declarat vineri, la Digi24, medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București.

Efectele vaccinării insuficiente din România

Medicul Valeriu Gheorghiță spune că rata de vaccinare în România este insuficientă și asta ar fi principala cauză de creștere a numărului de infectări.

Întrebat, vineri seara, la Digi24, dacă există riscul de a ne confrunta din nou cu un colaps al sistemului medical, ca la începutul pandemiei, Valeriu Gheorghiță a spus: „Evident că există acest risc, noi nu putem să spunem că nu am putea în niciun scenariu să ne confruntăm cu o asemenea situație. Pot să vă spun că într-adevăr, în momentul de față, în ciuda numărului mare de teste care se efectuează în fiecare zi, de peste 100.000, rata de pozitivare a lor este de peste 30 la sută, ceea ce ne pune într-o situație de transmitere comunitară accelerată a variantei Omicron, responsabilă, de altfel, și de numărul mare de îmbolnăviri”.

În România, rata de spitalizare și rata de internare în terapie intensivă este de două ori mai mare decât media europeană, a subliniat Valeriu Gheorghiță. Asta înseamnă că în România, o persoană din 60 de persoane diagnosticate este internată, pe când în Europa, în general o persoană din 100 este internată. Iar în ceea ce privește rata de mortalitate, este în continuare de trei ori mai mare în România decât media europeană. La noi vorbim despre o persoană din aproximativ 500 care își pierde viața din cauza COVID, pe când la nivel european vorbim de o persoană din 1.500, a arătat medicul Valeriu Gheorghiță.

De 5 ori mai mulți angajați bolnavi față de valurile precedente

Managerul Beatrice Mahler a precizat vineri, la Digi24, că la Institutul „Marius Nasta” în acest moment sunt 47 de persoane care lipsesc - 10 dintre ele sunt în carantină și 37 sunt pozitive. „Nu se poate face comparație cu valul 4, pentru că numărul lor este semnificativ crescut, poate de cinci ori mai mulți angajați îmbolnăviți avem acum față de oricare val”, a spus Beatrice Mahler. „Din fericire, încă reușim să gestionăm, dar cu aceste măsuri pe care cu siguranță nu ni le-am dorit și care afectează până la urmă tot pacientul care are boală cronică și care trebuie să vină în spital, pentru că prioritar în acest moment este pacientul de la pat, pacientul care prezintă urgență”, a adăugat medicul.

„Atunci când vorbim de infectare cu Omicron nu vorbim în general doar de un singur membru al familiei, ci vorbim de toată familia îmbolnăvită și atunci, cei care fac parte din familie și sunt cadre medicale au responsabilitate și față de membrii familiilor lor. Este destul de dificil să aduci mama la spital atunci când copilul acasă este bolnav. Pe de altă parte, legislația în acest moment prevede protecția omului bolnav indiferent de locul lui de muncă. Lucrurile sunt dificile. Eu sper să reușim să depășim acest moment fără astfel de măsuri (chemarea la muncă a personalului medical asimptomatic - n.r.), pentru că până la urmă și cei din sănătate sunt oameni și au nevoie de repaus atunci când se îmbolnăvesc”, a spus Beatrice Mahler.

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri