Situaţia dezastruoasă a vaccinurilor obligatorii pentru copii. Stocuri suficiente doar pentru unul

Data actualizării: Data publicării:
<> on February 26, 2015 in Berlin, Germany.
<> on February 26, 2015 in Berlin, Germany.

Din cele cinci vaccinuri obligatorii cu care trebuie imunizați copiii, doar pentru unul cel împotriva tuberculozei, adică vaccinul BCG - există doze suficiente, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

<> on February 26, 2015 in Berlin, Germany.
Foto: Gulliver/GettyImages

În cazul celorlalte vaccinuri, acestea ori lipsesc ori sunt prea puţine. Totodată, vaccinul diftero-tetano-pertussis este neachiziţionat, potrivit sursei citate.

„Această situație se datorează atât unei lipse de responsabilitate a echipei de conducere care a tolerat întârzieri la licitațiile organizate, cât și a unor producători, care, după ce au participat și câștigat licitațiile sunt în imposibilitatea de a asigura vaccinul. Am solicitat Institutului Național de Sănătate Publică și direcției de specialitate din cadrul MS să îmi prezinte un plan de remediere a situației, inclusiv identificarea unor posibile stocuri în alte state UE”, spune ministrul Sănătăţii, Florin Bodog, citat în comunicat.

Situația vaccinurilor din Calendarul obligatoriu de vaccinare la data de 31 decembrie 2016:

1.Vaccinul BCG este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii nou născuților de tuberculoză, în special a formelor grave de meningită și encefalită în cazul în care aceștia vin în contact cu persoane bolnave sau purtătoare de bacil Koch.

– Stoc de 350.000 doze la nivel național / stoc suficient.

– MS va demara procedurile de achiziție pentru anul 2017 după alocarea bugetului.

2.Vaccinul hepatitic B pediatric este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii copiilor de hepatită B.

– Stoc de 22.300 doze la nivel national.

– În prezent nu există nicio disponibilitate a producătorilor de a livra alte doze din acest vaccin către România.

– Ministerul Sănătății a început demersurile pentru a identifica posibile stocuri în alte state UE.

– Precizăm că în luna decembrie a fost aprobată o schemă de vaccinare alternativă pentru asigurarea protecției copiilor născuți din mame cu hepatită B. Medicul de familie va administra vaccin hexavalent acestor mame de la vârsta de 6 săptămâni a copilului.

3. Vaccinul HEXAVALENT diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B ( DTPa – VPI – HiB – HB) este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii prin difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, hepatită de tip B și infecția cu Haemophilus B pentru copiii cu vârsta de 2, 4 și 11 luni.

– MS a finalizat în luna decembrie licitația de achiziție a acestui vaccin ceea ce a făcut ca semnarea acordurilor cadru cu furnizorii să fie în prezent în curs. Contractul pe anul 2017 se va putea încheia numai după aprobarea bugetului.

4.Vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii cu rujeolă, oreion și rubeolă atât în cazul vaccinării de rutină a copiilor cu vârsta de 12 luni cât și în cazul vaccinării copiilor cu vârsta de 5 ani și 7 ani astfel încât să se asigure vaccinarea tuturor cohortelor eligibile la vaccinare.

– Stoc de 200.000 doze la nivel național.

– În județele unde produsul este în curs de consumare se vor realiza redistribuiri.

5.Vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular, poliomielitic inactivat ( DTPa – VPI) este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii prin difterie, tetanos, tuse convulsivă și poliomielita pentru copiii cu vârsta de 6 ani.

– Stocurile sunt epuizate din cauza faptului că în 2016 nu a fost achiziționat.

În prezent MS este în curs de derulare a procedurii de achiziție.Am găsit o situație dezastruoasă, cu vaccinuri insuficiente sau chiar neachiziționate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri