Soluția pentru complicațiile severe ale obezității

Data actualizării: Data publicării:
Dr Turcu Articol sustinut de SANADOR

Obezitatea este o importantă problemă de sănătate publică, în întreaga lume: o boală cronică netransmisibilă, tot mai răspândită, care afectează grav starea de sănătate, cu complicații majore, precum diabetul zaharat și afecțiunile cardiovasculare.

Obezitatea poate fi generată de o serie de factori, genetici, hormonali sau de mediu, însă cauza principală a obezității este dezechilibrul energetic al organismului creat prin aportul caloric care depășește consumul energetic.

Consecințele obezității afectează sever calitatea vieții și longevitatea pacienților, iar dezechilibrele metabolice generate de obezitate duc la dezvoltarea unor patologii precum hipertensiunea arterială, steatohepatitele, diabetul zaharat, tulburările respiratorii, boala coronariană ischemică.

Criteriul utilizat pentru definirea obezității este valoarea indicelui de masă corporală (IMC), care reprezintă raportul dintre greutate și suprafața corporală. Acestui indice i se adaugă și alte măsurători utile, precum circumferința taliei, valoarea tensiunii arteriale și nivelul de colesterol din sânge, pentru încadrarea corectă a pacientului într-o clasă de risc.

Fiind o boală cronică multisistemică, abordarea terapeutică a persoanei cu obezitate necesită o serie de evaluări amănunțite, în cadrul unui program dedicat pacientului metabolic. Tratamentul presupune o gestionare clinică integrată, multidisciplinară, cu strategii terapeutice eficiente, care să abordeze mecanismele fiziopatologice implicate.

Menținerea unei greutăți corporale apropiate de normal este foarte importantă pentru starea de sănătate și pentru reducerea riscului de îmbolnăvire, iar acest lucru se poate realiza prin scăderea aportului caloric, completat cu o creștere a consumului energetic, de pildă prin activități sportive.

În cazurile de obezitate morbidă, cu complicații metabolice importante, soluția care poate asigura inclusiv vindecarea sindromului metabolic și a unora din complicațiile grave, precum diabetul zaharat, este chirurgia bariatrică.

Chirurgia bariatrică este indicată atunci când au eșuat toate celelalte metode încercate în vederea scăderii ponderale, precum dieta și exercițiile fizice. Intervențiile bariatrice sunt indicate pacienților cu indicele de masă corporală mai mare sau egal cu 40, precum și celor cu IMC între 35 și 40 care asociază o patologie al cărei impact clinic s-ar diminua considerabil prin scăderea ponderală.

Intervenția chirurgicală bariatrică trebuie văzută ca o etapă din programul complex dedicat pacientului metabolic. Spitalul Clinic SANADOR dispune de o echipă multidisciplinară integrată de specialiști în tratamentul și chirurgia obezității. Pacientul metabolic este consiliat și evaluat preoperator, după care se alege cea mai bună soluție chirurgicală. Postoperator, pacientul este îndrumat în continuare pentru a obține scăderea ponderală, cu menținerea unei greutăți optime pe termen lung.

Ziua mondială a obezității este marcată anual pe 4 martie, de Organizația Mondială a Sănătății, și este dedicată conștientizării problemelor de sănătate cauzate și asociate cu obezitatea.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri