Sorina Pintea: Florin Busuioc a suferit un infarct masiv. Stentul a fost pus de un medic primar

Data actualizării: Data publicării:
Sorina pintea ministrul sanatatii acuza spitalele private de duble deconturi
Foto: Digi24

Ministrul sănătății, Sorina Pintea, a vorbit, la Digi24, despre starea în care se află actorul Florin Busuioc, care a suferit un infarct, la Craiova. Ministrul sănătății a menționat că prezentatorul TV nu a fost operat de un medic rezident, ci de o echipă întreagă de specialiști, iar medicul rezident doar a asistat la intervenția chirurgicală. Precizarea vine după ce Vasi Rădulescu a criticat autoritățile pentru că operația actorului ar fi fost efectuată de doi tineri medici: un medic primar și un medic rezident.

sorina pintea inquam octav ganea
Sorina Pintea a declarat că Flroin Busuioc nu a fost operat de un medic rezident. Foto> Inquam Photos / Octav Ganea

„Am fost în legătura cu cei din Craiova până aseară târziu. El (Florin Busuioc n.r.) nu a fost stentat de către un medic rezident. Medicul rezident a făcut parte din echipa, a asistat la această procedură, dar stentul a fost pus de un medic primar. A mai asistat un medic cu competențe europene. Echipa a fost pregătită. Operația a avut loc la spitalul județean, în compartimentul de cardiologie intervențională, unde i s-a montat un stent. În cadrul spitalului județean de urgență există acea clinică de cardiologie cu zona de cardiologie intervențională. Acolo a fost stentat Florin Busuoic”, a explicat ministrul sănătății Sorina Pintea.

„O echipă a venit de acasă condusă de doctorul Paul Trașcă, medic primar cu competențe în cardiologie intervențională. A fost sunat șeful de secție, care nu a răspuns la telefon. Există spitale care nu au secție de cardiologie intervențională și nu au număr de medici necesari pentru a face o gardă. Atunci în România se practică garda la domiciliu. Din echipă a mai făcut parte acest medic rezident în ultimul an. Își dă specialitatea în noiembrie, dar nu va rămâne șomer. Spitalul din Craiova scoate posturi la concurs, dar există o metodologie care funcționează și trebuie respectată. Nu înțeleg de unde informația că va rămâne șomer”, precizează Sorina Pintea.

Legat de faptul că posturile medicilor ar fi blocate la Craiova, Sorina Pintea a spus că nici vorbă de așa ceva.

„Pentru medici, tot în legislația românescă scrie că se scot la concurs aceste posturi pe baza de memorandum. Am promovat un anumit număr de posturi, nu pot spune dacă e vorba și de Craiova. Ministrul sănătății aprobă pentru fiecare spital posturile. Nu se pune problema să rămână șomer, nu pe cardiologie intervențională”, precizează Sorina Pintea.

Ministrul sănătății a declarat că actorul Florin Busuioc „a suferit un infarct masiv”, dar este în stare stabilă, momentan, el fiind internat la terapie intensivă.

Rămâne internat la Craiova. Din punct de medical, în acest moment, e bine să rămână acolo”, menționează Sorina Pintea.

Actorul Florin Busuioc a suferit un infarct pe scenă

florin-busuioc-agerpres_7988777
Actorul Florin Busuioc a suferit un infarct masiv. Foto: Agerpres

Actorul Florin Busuioc, în vârstă de 56 de ani, a suferit, marți seara, un infarct în timpul unui spectacol, la Craiova. El a fost dus la spital, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale, pentru montarea unui stent.

Actorul a suferit un infarct în timpul spectacolului Central Park, la Filarmonica Oltenia din Craiova. El a început să se simtă rău în timpul spectacolului. A fost chemată o ambulanţă SMURD, iar acestuia i s-au acordat îngrijiri la faţa locului.

Ulterior, Florin Busuioc a fost transportat la unitatea primiri urgenţe a Spitalului Judeţean din Craiova. Medicii au încercat chiar să-l transfere la Bucureşti, însă acest lucru nu a fost posibil.

Medicul Vasi Rădulescu a criticat autoritățile în cazul lui Florin Busuioc

În spațiul public, au apărut mai multe informații că „Busu” ar fi fost operat de doi tineri medici Paul Traşcă (medic primar) și Eugen Ţieranu (medic rezident). Cel din urmă este la finalul rezidenţiatului şi așteaptă de luni întregi ca la Clinica de Cardiologie să se facă angajări.

„Cine știe să pună un stent? Avem nevoie la Craiova, e clinică nouă pentru așa ceva, dar nu prea o folosește nimeni. Medici ar fi, dar cine mai angajează orice medic, ce, ați înnebunit? Trebuie o combinație, o servire, ceva. Singurul medic șef pe cardiologie intervențională doarme. Nu răspunde la telefon. E timpul lui, știm, dar trebuie să salvăm un om. E Busu de la meteo, actorul! A făcut infarct după un spectacol. A fost resuscitat, e-n terapie intensivă, nu poate fi dus în capitală și are nevoie de cineva să intre cu o sârmuliță până-n inimă, să-i pună un arculeț acolo. Poate cineva s-o facă? Am găsit doi rezidenți! Ăștia s-au și activat, s-au îmbrăcat în trei secunde, vor să intre în sală, să ajute omul. Sunt bine pregătiți, au mai făcut asta, dar au nevoie de acordul șefului, da, cel de sus. Nu dăm de șef! Sunăm managerul, gata, e aranjată treaba, undă verde”, a relatat medicul Vasi Rădulescu, despre cum au decurs pregătirile pentru operație.

Vasi Rădulescu mai spune că rezidenții sunt o „specie hulită și urâtă de toată lumea, fac procedura impecabil”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri