Specialist: Ne așteptăm la două vârfuri ale epidemiei de coronavirus în România

Data publicării:
Prof.dr. Doina Azoicăi
Prof.dr. Doina Azoicăi

Un prim vârf al epidemiei de coronavirus se va înregistra în România la mijlocul lunii aprilie și probabil după sărbătorile de Paști va fi un alt vârf, a declarat miercuri, la Digi24, prof.dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie. 

„Ne așteptăm la ceea ce era și previzionat. Și profesorul Streinu-Cercel, și profesorul Rafila au făcut demult aceste anunțuri și prognoze, că probabil în următoarele săptămâni vom atinge niveluri foarte crescute. Sigur, cu aproape 1.000 de cazuri la zi, cu 100.000 de izolați și încă 6.000 în carantină nu ne putem aștepta decât la o creștere mare în următoarele săptămâni. Probabil pe la jumătatea lunii aprilie să fie un prim vârf epidemic și probabil, așa este și prognoza, după sărbătorile de Paști va fi un alt vârf”, a explicat Doina Azoicăi. 

Medicul spune că este plauzibilă prognoza de 10.000 de cazuri în România sau chiar mai mult, făcută de profesorul Alexandru Rafila. „Din tot felul de modelări dintr-acestea matematice, care iau în calcul ultimele date (câți carantinați, câți izolați, cât este capacitatea de propagare a acestui virus) se poate să ne confruntăm cu această situație (10.000 de cazuri - n.r) și chiar cu cifre mai mari”, spune dr. Doina Azoicăi.

Măsura limitării circulației populației poate să aibă un rol în modificarea acestor cifre, iar dr. Azoicăi este de părere că s-a luat la timpul potrivit, adică în momentul în care s-a trecut la transmiterea comunitară a virusului. Populația trebuie să înțeleagă că această măsură este cea mai la îndemână până la apariția unui vaccin. „În ultimă instanță, transmiterea aceasta nu se întâmplă printr-o magie neagră, ci din cauza contactului cu persoana care elimină acest virus prin secreții naso-faringiene sau secreții respiratorii”, spune președinta Societății Române de Epidemiologie.

Pe de altă parte, la toate cazurile de deces care au fost în România, indiferent de plaja de vârstă, a fost foarte importantă existența unor comorbidități, care cresc foarte mult probabilitatea de infectare și a apariției acelei manifestări grave cu localizare pulmonară.

„Ce este foarte important - să încercăm, pe cât posibil, să limităm, că nu putem jugula, această transmitere. Or, această transmitere nu se poate limita decât dacă respectăm cu foarte multă strictețe, ca în regim de război, acele recomandări. În război nu se comentează! Facem apel la această cumințenie a oamenilor, pentru că altfel, avem modelul Italiei, Franței, Germaniei” - avertizează prof. Doina Azoicăi.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri