Spirometria, testul care salvează vieți

Data actualizării: Data publicării:
spirometrie

Prea puţini fumători îşi fac preventiv analize pentru a depista bolile pulmonare. Dacă radiografia este cunoscută de toată lumea, spirometria nu.

Mulți oameni se tem să facă radiografii din cauza radiațiilor. Medicii ne liniștesc însă: datorită aparatelor din ce în ce mai performante, doza de radiații este mult mai scăzută decât în trecut. Spre deosebire de radiografie, spirometria nu iradiază.

Această investigaţie este asemănătoare cu testarea cu aparatul etilotest, pe care niciun şofer nu îşi doreşte să o încerce. Spirometria, în schimb, ar trebui făcută anual, dar numai de către anumite persoane.

Oana Deleanu, medic primar pneumolog Institutul Național de Pneumologie „Marius Nasta”: Ar trebui să facă persoane care prezintă simptome - tinere şi persoanele care au peste 40 de ani si sunt fumătoare şi mari fumătoare ar trebui sa se duca din cand in cand sa faca un examen spirometric.

prof. dr. Miron Alexandru Bogdan, vice-preşedintele Societăţii Române de Pneumologie: E un aparat care măsoară cuantumul respirației. Pacientul suflă într-un aparat și aparatul e capabil să construiască niște curbe care reflectă respirația pacientului.

Spirometria este gratuită daca se face în cabinetele medicilor pneumologi din spitalele de stat. La privat investigaţia costă între 20 şi 100 de lei, în funcţie de clinică. Investigaţia nu este dureroasă şi durează doar câteva minute. Un alt avantaj: rezultatul este primit pe loc. Astfel, pot fi diagnosticate afecţiuni grave precum astmul bronşic, bronhopneumopatia obstructivă cronică, bronşita cronică, fibroza pulmonară şi bronşiectazia. Aceste boli sunt frecvente la fumători şi nu pot fi depistate cu ajutorul unei radiografii.

Oana Deleanu, medic primar pneumolog Institutul National de Pneumologie „Marius Nasta”: Radiografia este o poză a plămânului nostru şi încă o poză care ne poate induce în eroare sunt mai multe straturi suprapuse şi avem o imagine de somaţie în poza respectivă. ea nu vede 3D.

Radiografia este gratuită daca se face în spitalele de stat, cu trimitere de la medicul de familie. La privat investigaţia costă între 40 şi 100 de lei, în funcţie de clinică.

Asta nu înseamnă că radiografia trebuie evitată. Ba chiar este utilă în unele cazuri: ajută medicul să diagnosticheze boli precum tuberculoza, pneumonia sau cancerul pulmonar.

Tocmai de aceea fumătorii care au peste 40 de ani ar trebui să facă şi o radiografie anual, nu doar spirometrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri