Spitalele vor avea propriul compartiment sau secţie de boli infecţioase - proiect

Data publicării:
paturi spital camera

Spitalele îşi vor crea propriile compartimente sau secţii de boli infecţioase cu capacitate de izolare a pacienţilor infectaţi/colonizaţi cu germeni cu rezistenţă la antibiotice, pentru limitarea circulaţiei germenilor şi a transferurilor între diverse unităţi sanitare, se arată într-un proiect de Ordin al ministrului Sănătăţii.

paturi spital cameraOrdinul pentru aprobarea înfiinţării secţiilor/compartimentelor de boli infecţioase în cadrul tuturor spitalelor în vederea izolării bolnavilor infectaţi cu germeni multirezistenţi la tratamentul antibiotic a fost pus în dezbatere publică marţi de către Ministerul Sănătăţii (MS).

Potrivit referatului de aprobare a Ordinului, este nevoie de aceste compartimente întrucât rezistenţa bacteriană la antibiotice a devenit una dintre cele mai grave ameninţări la adresa sănătăţii publice la nivel mondial, fiind determinată de doi factori principali: utilizarea antibioticelor în exces şi eronat şi trecerea germenilor rezistenţi de la o persoană infectată sau colonizată cu aceştia la o altă persoană, în lipsa aplicării unor măsuri de limitare a circulaţiei acestor germeni.

Potrivit proiectului de Ordin al ministrului Sănătăţii, compartimentele/secţiile de boli infecţioase vor fi localizate în incinta principală a spitalelor, de regulă la capătul unui etaj.

În situaţia în care spaţiul nu permite organizarea separată a acestor structuri sau capacitatea acestora este depăşită, secţiile din spital vor asigura fiecare minim o rezervă/un salon cu grup sanitar propriu, pentru izolarea acestor cazuri, se precizează în proiect.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri