Spitalul din Huși a pierdut toate datele, după un atac cibernetic, chiar dacă avea sistem de securitate

Data publicării:
spital hol medic

Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” din Huşi, una dintre marile unități medicale atacate cibernetic în ultima perioadă, a pierdut toate datele, chiar dacă avea sisteme de securitate. Spitalul a recuperat parțial informațiile și au fost luate măsuri suplimentare, potrivit MEDIAFAX.

Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” din Huşi a fost atacat cibernetic a în luna aprilie, informația fiind făcută publică de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, joi, în contextul atacurilor cibernetice din ultimele 24 de ore.

Managerul Spitalului din Huși, Lucia Rotaru, a declarat, joi, că serverul unităţii medicale a fost atacat şi criptat, iar acest lucru a însemnat pierderea tuturor datelor. Situaţia nu a fost rezolvată în totalitate chiar dacă au trecut două luni de atunci.

„Pe 21 aprilie a fost atacat serverul şi criptat. A însemnat pierderea datelor. Încă nu am rezolvat lucrurile în totalitate, ne-am adunat datele atunci pe loc, dar avem consecinţe, vă daţi seama, ne-a luat pe nepusă masă, cu toate că aveam sisteme de securiate", a declarat managerul Spitalului Huşi, Lucia Rotaru.

Incidentul s-a întâmplat în timpul unei nopți de weekend. Conducerea spitalului afirmă că imediat s-au luat măsuri suplimentare pentru ca astfel de situații să nu se mai întâmple, dar nu există siguranță sută la sută împotriva hacker-ilor.

„Ne-au criptat serverul în totalitate, nici acum nu e complet, am anunţat pe toată lumea. Ne-am pierdut o parte din date, nu le-am recuperat pe toate, mai avem destule lucruri. Iar acum am luat şi alte măsuri suplimentare, dar tot nu avem garanţia", a explicat Lucia Rotaru.

Situaţia a ieşit la iveală după ce Sorina Pintea a declarat, joi dimineaţă, că mai multe unităţi medicale au fost ţinta unor atacuri cibernetice.

„Avem informații că există atacuri cibernetice asupra unor cinci spitale din București, unul fiind Spitalul „Victor Babeș”. Pe celelalte le identificăm. Am solicitat direcțiilor de sănătate publică din țară să ne transmită dacă în raza coordonată există spitale afectate. Incidente izolate au mai existat. Incidente când spitalele și-au pierdut datele care au fost recuperate de informaticieni sau contra cost. Ultimul este spitalul din Huși, care și-a pierdut toate datele referitoare la pacienți”, a declarat Sorina Pintea, într-o conferință de presă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri