Stat vs privat. Paradoxul din harta serviciilor medicale din România

Data actualizării: Data publicării:
instrument medici getty
Foto: Guliver/GettyImages

O unitate medicală la aproape 12.000 de români. Așa stau, în medie, lucrurile în mediul rural, dar există judeţe în care o entitate medicală deserveşte şi peste 30 de mii de oameni. La nivel naţional, doar una din 10 unități medicale de stat se află în mediul rural. De cealaltă parte, mediul privat a repartizat una din cinci entităţi medicale la ţară.

instrument medici getty
Foto: Guliver/GettyImages

Balanţa în această privință se înclină cu precădere datorită cabinetelor de medicină de familie şi laboratoarelor de analize medicale, cu puncte de recoltare în mediul rural, explică Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private - PALMED.

harta 1
harta 1

 

Foto. Harta instituțiilor medicale publice care deservesc populația (clic pe imagine pentru mărire)

O analiză a modului în care este deservită populaţia indică o situație aparte în judeţul Maramureş, unde o unitate medicală publică acoperă, în mediul rural, peste 90.000 de oameni. În mai bine de jumătate dintre judeţe - 25 - o unitate medicală publică răspunde nevoilor a cel puţin 15.000 de oameni. Într-un singur caz, este vorba despre judeţul Argeş, proporţia este de o entitate medicală la 1.374 de locuitori. Media naţională este de 1 la 11.774 de oameni, în timp ce în mediul privat vorbim despre un centru medical la 961 de români.

harta 2
harta 2

Când vine vorba despre dezvoltarea sistemului public, cea mai mare acoperire, raportat la populaţie, este în Argeş, o unitate deservind 237 de locuitori din mediul rural. La polul opus sunt Hunedoara, Caraş-Severin, Harghita şi Braşov.

Nouă din zece unităţi medicale din România sunt private. 

91,5% din unităţile de la sate sunt private, în timp ce la oraş procentajul este de 89,4%.

Analiza, realizată pe baza datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, arată că în mediul rural regăsim aproape 22.000 de unităţi medicale, ceea ce înseamnă 36% din total.

Citiți și:  Medic sudanez, salvator pentru 8.000 de olteni

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri