Studiu: La copii nu există diferenţe clare între simptomele date de gripă şi cele date de COVID-19

Data actualizării: Data publicării:
copil in spital tinut de mana
Copil internat în spital. Foto: GettyImages

La copii nu există diferenţe clare între simptomele date de gripă şi cele date de COVID, arată un studiu. Dr. Andreea Moldovan susține că anvergura simptomelor depinde de virus şi de organismul pe care apare infecţia, informează Mediafax.

Un studiu american publicat în revista JAMA arată că, la copii, nu există diferenţe clare între simptomele date de gripă şi cele date de COVID.

Totuşi, experţii care au făcut studiul spun că mai mulţi copii cu Covid 19 decât cei cu gripă sezonieră au avut febră, tuse, diaree, vărsături, dureri de cap sau dureri în piept la momentul diagnosticului, însă procentul este nesemnificativ.

Nu este însă obligatoriu un semn care să indice prezenţa infecţiei cu COVID, spune medicul infecţionist Andreea Moldovan, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase din Braşov: „Nu neapărat, pentru că şi copiii care au făcut gripă în sezonul trecut şi a fost o epidemie adevărată, care a lovit foarte mulţi copii, aveau simptome variabile, de la o uşoară astenie sau subfebrilitate sau o tuse rebelă până la simptome severe, cu febră înaltă, cu tuse, cu stare influenţată. Depinde atât de virus şi de organismul pe care apare infecţia anvergura simptomelor care apar şi pe care le dezvoltă persoana infectată”.

„Toamna aduce o mare provocare pentru părinţi şi copii: gripă sau viroză, suprapuse peste COVID-19”

Un alt lucru interesant pe care l-au observat experţii americani a fost că vârsta medie a celor cu COVID-19 a fost de 9 ani, faţă de 4 ani, a celor cu gripă. Este necesar însă ca aceste date să fie validate şi de alte studii.

Până atunci însă toamna aduce o mare provocare pentru părinţi şi copii: gripă sau viroză, suprapuse peste COVID-19. Portul măştii şi igiena sunt esenţiale. În plus, copilul trebuie izolat la primele semne de boală.

„Va fi o loterie să ştim dacă este una sau cealaltă sau dacă nu cumva vor fi amândouă. Copilul trebuie izolat, nu mai trebuie dus la şcoală sau la grădiniţă, pentru că este un risc mult prea mare pe care nu merită niciun părinte să şi-l asume, în al doilea rând este de anunţat medicul de familie, care va decide care este conduita în acel moment”, mai explică Moldovan.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri