Studiu. Testul neglijat de femei care ar trebui efectuat în timpul sarcinii

Data publicării:
shutterstock gravida insarcinata
Foto: Shutterstock

Viitoarele mame ar trebui să strălucească de fericire, însă un studiu realizat în Marea Britanie a descoperit că un sfert dintre gravide se confruntă cu probleme de sănătate mintală în timpul celor nouă luni de sarcină, relatează The Independent.

shutterstock gravida insarcinata
Foto: Shutterstock

Oamenii de ştiinţă de la King's College din Londra au realizat cercetarea pe 545 de femei gravide care au luat parte la consultaţiile prenatale în perioada noiembrie 2014 - iunie 2016, relatează Agerpres.

În timpul examenelor medicale, personalul specializat le-a pus femeilor două întrebări privind starea lor psihică, o metodă care s-a dovedit extrem de eficientă în vederea identificării problemelor de sănătate mintală.

Rezultatele au fost surprinzătoare şi reflectă necesitatea includerii în cadrul consultaţiilor medicale a unor evaluări ale stării emoţionale a femeilor însărcinate.

Conform rezultatelor, una din patru gravide care au participat la cercetare manifesta probleme de sănătate mintală.

11% dintre femeile participante la studiu sufereau de depresie, 15% se confruntau cu stări de anxietate, 2% aveau tulburări de alimentaţie, iar 2% manifestau tulburări obsesiv-compulsive. De asemenea, multe dintre gravide prezentau o combinaţie a mai multe dintre aceste probleme, menţionează sursa citată.

Studiul, condus de Louise Howard, profesoară în cadrul King's College, a urmărit să contribuie la sensibilizarea comună cu privire la problemele de sănătate mintală cu care se confruntă femeile gravide şi să demonstreze cât de uşor pot fi acestea identificate şi tratate.

Abordarea acestor probleme pe parcursul perioadei de graviditate este importantă deoarece ''tulburările mintale din timpul sarcinii sunt asociate cu efecte negative pentru femei, sarcină, fetus, bebeluş, copil şi adolescent'', după cum se menţionează în cercetarea publicată în British Journal of Psychiatry.

''În practica clinică, personalul medical trebuie să identifice problemele mintale cu care s-ar putea confrunta o femeie gravidă, nu doar tulburările de dispoziţie care până recent au reprezentant principala preocupare'', a subliniat Howard.

''Femeile ar trebui întrebate despre starea lor emoţională de către un personal medical care manifestă obiectivitate şi susţinere, în timpul tuturor contactelor din timpul sarcinii şi după naştere'', a adăugat aceasta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri