Teste gratuite pentru o boală neştiută

Data publicării:
Every Day Life In Romania As EU Members Mull Schengen Inclusion
Foto: Getty Images

Statistici alarmante. Aproximativ un milion de români suferă de afecţiuni pulmonare cronice şi mulţi nici nu ştiu că sunt bolnavi. Mai grav este că, netratate la timp, afecţiunile pot transforma viaţa oamenilor în calvar - făcându-i dependenţi de tubul de oxigen.

Este şi motivul pentru care, în acest weekend, Societatea Română de Pneumologie a început o campanie de testare gratuită.

Durează doar câteva minute până când aparatul indică dacă plâmânii testaţi sunt sau nu sănătoşi.

Ramona Nedelcu, medic specialist pneumolog: „Dacă cea de-a doua valoare este anormală, atunci putem pune acest diagnostic.”

O veste pe care o primesc mult mai desc cei care, ani la rândul, au inhalat substanţe toxice.

Persoanele cu risc au vârste de peste 40 de ani, sunt fumători pasivi sau activi şi s-au expus îndelungat la poluare sau noxe.

Mulţi dintre cei care au venit să se testeze gratuit se ştiu cu probleme mai vechi.

Boala nu are manifestări care să-i trimită de urgenţă pe bolnavi la medici. Simptomele seamănă mai degrabă cu simple răceli.

Ramona Nedelcu, medic specialist pneumolog: „(Simptomele sunt – n.r.) Dispneea, aşa numita lipsă de aer, oboseală, tusea cu sau fără expectoraţie, acea respiraţie şuierătoare”.

Tocmai de acceea medicii recomandă testarea. Weekendul acesta, bucureştenii pot face gratuit aceste investigaţii, în centrul comercial din Piaţa Unirii.

FOTO: Getty Images

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri