Testele rapide pentru COVID, la mare căutare pe internet. Medicii avertizează: Poți să ai boala, dar dispozitivul să nu o depisteze

Data publicării:
Test rapid pentru coronavirus
Test rapid pentru coronavirus. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Tot mai mulţi români vor să cumpere teste rapide pentru COVID-19. Dispozitivele se găsesc prea puţin în farmacii, dar sunt peste tot pe internet şi pot fi cumpărate cu 45 de lei bucata. Testul se poate face acasă, de către oricine, fără studii sau pregătire medicală, iar rezultatele vin aproape pe loc. Medicii recomandă acest tip de test, însă precizează că poate fi irelevant, dacă este făcut în prima săptămână de la debutul bolii.

Discuţie reporter - farmacist:

- Dacă aveţi teste rapide pentru COVID...

- Nu, momentan nu au intrat în farmacii, au şi anunţat că intră doar la clinici.

Farmaciştii spun că nu trece zi fără să aibă cereri pentru testele rapide care pot depista anticorpii COVID.

Cei care nu le găsesc în unităţile care vând medicamente, le pot comanda de pe internet. Unele site-uri anunţă că au stoc epuizat.

Cât costă un test rapid pentru COVID

Discuţie reporter - firmă:

- Bună ziua, aş dori să fac o comandă pentru un test rapid pe care am văzut că l-aţi prezentat pe site-ul dvs.

- Nu ştiu dacă se comercializează la bucată, cred că se comercializează doar la cutie.

- O cutie cât costă?

- Numai un moment, vă rog!

- Mulţumesc!

- Cred că este în jur de 3.000 de lei.

- Şi câte kituri conţine?

- 40 de kituri.

Adică 75 de lei pentru un kit, cu promisiunea că dispozitivele vor fi livrate în aceeaşi zi.

Discuție reporter - comericant teste:

- Veniţi la sediul nostru şi putem să vi-l dăm oricând, după ce faceţi plata. Până la ora 18:00

- E un test acreditat?

- Din acest punct de vedere da, doar că este un test rapid, nu este PCR.

Rezultatul vine în 10 minute, se arată în descrierea produsului. Kiturile vin inclusiv cu instrucţiuni de folosire: urmează aceeaşi procedură ca cele pentru determinarea glicemiei.

Medic: Sunt teste pentru anticorpi, nu ne ajută la stabilirea unui diagnostic precoce

Medicii spun că aceste teste au şi limite: poţi să ai boala, dar testul rapid să nu o depisteze, pentru că anticorpii se formeză la o săptămână de la infectare.

„Anticorpii nu ne ajută să facem un diagnostic precoce, dar ne ajută la stabilirea unui diagnostic rapid. Precoce înseamnă că nu putem identifica pacientul în primele 7 zile de la debutul bolii, fie că boala este asimptomatică, uşor simtpomatică sau cu o simptomatilogie mai zgomotoasă. Tot testul PCR rămâne cel prin care putem asigura un diagnostic precoce şi să avem o specificitate mult mai mare a rezultatelor”, subliniază dr. Valeriu Gheorghiță, medic primar boli infecțioase.

Cu alte cuvinte, testul rapid ne ajută să aflăm dacă o persoană a trecut prin infecţie. După vindecare, anticorpii - cei care luptă cu virusul - rezistă în corp o perioadă de 2-3 luni, aşa cum arată unele studii.

„Acest test îşi regăseşte utilitatea, fără discuţie, însă necesită totuşi o interpretare a rezultatelor într-un context clinic, ceea ce ar fi mai greu pentru o persoană fără background medical să facă”, spune dr. Gheorghiță.

Testele rapide sunt căutate şi de cei care au trecut prin boală şi intenţionează să doneze plasmă convalescentă, un tratament extrem de util în cazul pacienţilor cu forme grave de COVID-19.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri