Testul de sânge care ar putea diagnostica din timp autismul

Data actualizării: Data publicării:
copil autism gradinita joaca
FOTO: Shutterstock

Cercetătorii englezi și italieni sunt aproape de crearea unui test de sânge și urină care ar putea depista autismul timpuriu.

copil autism gradinita joaca
FOTO: Shutterstock

Testul ar urma să evidențieze dacă anumite proteine, care de obicei se întâlnesc în număr mare la copiii cu boli din spectrul tulburărilor autismului, sunt deteoriate, scrie CNN.

Echipa, formată din cercetători de la Universitatea din Varșovia și de la Universitatea din Bologna, a testat 38 de copii cu autism și 31 de copii care nu suferă de autism, cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani.

Ei au căutat diferențe în probele lor de sânge și urină, iar concluzia a fost clară: copiii cu autism aveau în sânge mai multe proteine deteriorate.

Am descoperit că puterea de măsurare a proteinelor din creier ar putea fi o cauză a apariției autismului”, afirmă Paul Thornalley, profesor de biologie la Universitatea din Varșovia.

Studiile anterioare ne arătau că aceste proteine au legătură cu autismul, însă această cercetare evidențiează importanța măsurării proteinelor din creier.

Experții anunță însă că testele sunt departe de a deveni disponibile în clinici pentru că este nevoie de mai multe studii pe această temă.

Autismul este o tulburare de dezvoltare considerată drept una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei. Aceste tulburări prezintă o largă varietate de manifestări, presupuse a fi rezultatul unor disfuncționalități de dezvoltare ale sistemului nervos central sau genetice.

Simptome obișnuite ale autismului includ acțiuni repetitive, contact și comunicare limitată cu alte persoane și interese foarte restrânse. Cauzele specifice sunt încă necunoscute.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri