Testul de sânge care „poate depista mai mult de 50 de tipuri de cancer”

Data actualizării: Data publicării:
test de sânge
FOTO: Getty Images

Un simplu test de sânge poate depista mai mult de 50 de tipuri de cancer, adesea înaintea apariţiei simptomelor, spun oamenii de ştiinţă.

Testul este bazat pe identificarea unui tip de ADN produs în tumorile cancerigene şi apoi eliberat în fluxul sanguin sub forma de ADN acelular (cell-free DNA - cfDNA).

Acest test ar putea ajuta la diagnosticarea mai rapidă a tumorilor şi astfel ar fi mai uşor de tratat şi de vindecat, potrivit BBC NEWS.

Momentan, cercetările arată că testele au avut o acurateţe de 99%. Testul urmăreşte modificările chimice la nivelul fluxului sanguin atunci când există o tumoră în organism.

Cercetătorii britanici de la Harvard Medical School, împreună cu colegii de la Institutul Francis Crick şi de la University College London, au testat mai mult de 4.000 de eşantioane ale pacienţilor – unele cu cancer şi altele fără. Mai mult de 50 de tipuri de cancere, precum cel de colon, de plămâni şi ovarian au fost depistate cu ajutorul testului. Iar în 96% dintre eşantioane, analizele au detectat exact tipul de cancer.
Analiza este momentan în faza de testare clinică, iar cercetătorii încearcă să înţeleagă cât de performant este testul.

„Detectarea cancerului în faze incipiente, atunci când sunt mai puţin agresive şi mai uşor de tratat, poate salva vieţi şi avem nevoie de inovaţii pentru ca acest lucru să devină realitate”, a declarat David Crosby, şeful programului de detecţie timpurie din cadrul organizaţiei Cancer Research UK, care nu a fost implicat în noul studiu.

„Chiar dacă acest test este în faze incipiente de dezvoltare, rezultatele de până acum sunt încurajatoare”, a mai spus David Crosby.

Testul apelează la algoritmi computerizaţi pentru a examina anumite schimbări chimice, denumite metilări, în cadrul cfDNA, care contribuie la dezvoltarea tumorilor.

Cercetătorii au folosit această metodă experimental pe 4.316 mostre - unele oncologice, altele sănătoase. Peste 50 de tipuri de cancer, cum ar fi cel pancreatic, pulmonar sau ovarian au fost incluse în studiu.

Testul a putut identifica ţesutul în care a apărut cancerul în 96% dintre mostre, cu o acurateţe de 93%, conform cercetătorilor.

Dr. Michael Seiden, preşedintele organizaţiei US Oncology din Texas şi autor principal al studiului, susţine că rezultatele arată că „metilarea targetată” poate fi folosită pentru testări ale unor populaţii întregi.

Ţinând cont de povara cancerului în societatea noastră, este important să continuăm să explorăm posibilitatea ca acest test să intercepteze cancere în stadii foarte timpurii şi, prin extensie, poate reduce mortalitatea de cancere pentru care nu există metode de screening sau pentru care metodele de screening existente nu sunt foarte exacte”, a adăugat el.

Acest studiu a fost finanţat de compania americană Graal Inc, care deţine proprietatea asupra testului de sânge.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri