Tinerețe fără bătrânețe. Oncofertilitatea, o şansă la maternitate

Data publicării:
1600 900

Prea puțini oameni știu că unele tratamente cu radioterapie și chimioterapie pot distruge șansele de a mai avea vreodată copii. Soluția ar fi ca bolnavul să își criogeneze materialul genetic înainte de a începe procedurile oncologice. Din păcate, la noi, oncofertilitatea este abia la început.

Povestea Anei ar putea fi povestea a mii de tinere care au şansa să devină mame după lupta cu o boală cumplită: cancerul. Însă în România maladia fură orice speranţă la maternitate a pacientelor bolnave. Asta se întâmplă şi pentru că foarte mulţi medici nu le informează pe femeile tinere că îşi pot criogena ovulele înainte de a începe tratamentul agresiv cu chimioterapie sau radioterapie. 

Marilena Băluţă - embriolog: Substanţele chimioterapice nu acţionează doar la locul unde sunt celule tumorale. ele acţionează pe toate celulele din corp. gameţii, fie că vorbim de ovocite, fie că vorbim de spermă - sunt ţinta substanţelor chimioterapice.

Doctorul Marilena Băluţă este deschizător de drumuri în România. Embriologul se zbate de câţiva ani să informeze medici şi pacienţi că se poate obţine sarcina chiar şi după un diagnostic atât de grav. De curând, cu sprijinul primăriei Bucureşti, a demarat un proiect prin care bolnavii îşi vor putea prezerva gratuit fertilitatea înainte de a începe tratamentele oncologice.

Marilena Băluţă - embriolog: În momentul în care ei aud din gura unui medic: dom'le, prezerva-ţi fertilitatea, pentru că te vei vindeca de cancer şi la un moment dat vei dori să ai o viaţă normală să ai o familie şi să ai proprii tăi copii, cumva creşte moralul şi răspunsul la tratament şi implicarea pacientului în tratament este mult mai bună.

Astfel, după ce au câştigat lupta cu cancerul, pacienţii se pot bucura de o viaţă împlinită.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri