Tratament cu saci pentru cadavre împotriva căldurii, în spitale din SUA: „Când oamenii sunt bolnavi, trebuie să-i răcorești repede”

Data publicării:
un medic pune gheata si apa intr-un sac
Tratament cu saci pentru cadavre împotriva căldurii, în spitale din SUA FOTO: Dr. Alexei Wagner / Stanford University School of Medicine

Medicii din statul Washington au folosit saci pentru cadavre umpluți cu gheață și apă pentru pacienții grav afectați de căldura record din această perioadă.

Pe măsură ce valul de căldură a pârjolit la propriu zona Pacificului de Nord-Vest luna trecută, secțiile de urgență ale spitalelor din regiunea obișnuită cu temperaturi mult mai mici au fost compleșite de pacienți, iar medicii au apelat la o metodă sumbră de tratament pentru a salva vieți: saci pentru cadavre umpluți cu gheață și apă.

Reprezentanți ai spitalelor din Seattle și Renton, statul Washington, au spus că au apelat la această metodă în cazul pacienților care au ajuns la urgențe cu insolație gravă, care le punea viața în pericol, cei mai mulți dintre ei oameni în vârstă, relatează NBC News.

Plasarea pacienților cu insolatie în saci - utilizați de regulă pentru cadavre umane - plini cu gheață a funcționat atât de bine încât ar putea deveni un prim tratament rapid în astfel de cazuri, într-o lume din ce în ce mai afectată de schimbările climatice, a declarat dr. Alex St. John, medic de urgență la Centrul Medical Harborview.

Citește și: Știința trebuie să-și îmbunătățească predicțiile climatice. Incendiile din America și inundațiile din Europa nu au putut fi anticipate

„Am sentimentul că ne așteaptă multe alte zile de căldură extremă în viitor, iar această metodă va deveni, probabil, mai frecventă”, a spus el.

În ciuda conotației macabre a acestor saci, utilizarea lor este o modalitate ieftină și eficientă pentru pacienții gravii din cauza căldurii excesive, a declarat dr. Grant Lipman, profesor de medicină de urgență la Universitatea Stanford. De altfel, el este co-autor al unui studiu de caz care documentează utilizarea sacilor pentru cadavre în caz de insolație.

Când oamenii sunt atât de bolnavi, trebuie să-i răcorești repede”, a spus Lipman.

Accidentul vascular cerebral, cel mai periculos tip de boală cauzat de căldură, este o urgență medicală care duce la deces la aproximativ o treime dintre pacienții spitalizați. Apare atunci când corpul se supraîncălzește, fie din cauza efortului la temperaturi ridicate, fie din cauza expunerii prelungite la căldură. Temperatura centrală a corpului crește la 40 de grade Celsius sau mai mult, iar asta poate deteriora creierul și alte organe.

Accidentul termic poate fi deosebit de periculos pentru copii și persoanele în vârstă, ale căror corpuri nu mai reglează bine temperatura.

Pacienții sunt tratați în mod obișnuit cu pachete de gheață plasate strategic. Unii medici de urgență își scufundă pacienții în căzi cu apă sau introduc catetere de răcire în venele mari ale corpului.

St. John a tratat în jur de 20 de pacienți cu insolatie pe 28 iunie, cea mai fierbinte zi, când temperaturile din Seattle au atins un record de 42 de grade. A trebuit să acționeze rapid.

La un spital din Renton au ajuns peste 70 de pacienți cu insolație, iar trei - în stare foarte gravă - au fost băgați în saci pentru cadavre, a declarat dr. Cameron Buck, directorul secției de urgență.

Tratamentul presupune umplerea unui sac cu o suspensie de apă și gheață, introducerea pacientului în interior și închiderea fermoarului până la axile, pentru a permite accesul echipamentelor medicale și monitorizarea atentă. Temperatura unui pacient scade în doar câteva minute prin această metodă, după care poate fi scos.

 

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri