Sari la conținut

Tratament pentru cancer, dezvoltat în România

Cercetători din Timişoara, împreună cu un specialist din Germania, lucrează la un tratament revoluţionar care să ajute la vindecarea diferitelor forme de cancer. Vor folosi celule modificate genetic pentru a le distruge pe cele canceroase. În Marea Britanie, un studiu clinic asemănător a dat deja rezultate pozitive. O fetiţă de aproape doi ani, diagnosticată cu o formă severă de leucemie, a fost vindecată complet.

Celulele din imagine vor fi folosite pentru a le distruge pe cele canceroase. La acest proiect echipa din Timişoara va lucra timp de patru ani.

Noi vrem să reconstruim un sistem de ghidaj, care să direcţioneze aceste celule către celulele tumorale şi să distrugă doar celulele tumorale. Vor avea o moleculă pe suprafaţa lor, care este asemănătoare unui anticorp”, a explicat cercetătoarea Oana Gavriliuc.

Oamenii de știință din Timişoara vor fi coordonaţi de un specialist din Germania.

Acest proiect doreşte să cultive imunologia pacientului, prin celulele NK ale acestuia, care sunt cunoscute drept „ucigaşi naturali" (n. r. Natural Killers). Noi avem intenţia de a activa aceste celule NK”, a explicat managerul proiectului TRADUS, Rauf Bhat.

Pentru început, celulele folosite în acest proces vor fi recoltate de la persoane sănătoase. Apoi, vor fi multiplicate în laborator şi ulterior modificate genetic.

Pentru a fi înmulţite, celulele NK sunt păstrate într-un incubator special la temperatura de 37 de grade C, asemănătoare organismului uman, şi sunt hrănite cu nutrienţi o dată la două zile.

„Imunoterapia în general şi terapiile celulare sunt o mare speranţă pentru oncologie”, a atras atenția medicul primar Oncologie Medicală, Șerban Negru.

Proiectul echipei de la Timişoara a câştigat o finanţare de două milioane de euro de la Uniunea Europeană.