Tratamentele pentru imunitate pot provoca boli grave copiilor

Data publicării:
medicamente imunitate

Odată începută școala și cu gândul la sezonul rece, părintii vor să îi imunizeze pe copii peste noapte. Medicii spun că răcelile au rolul lor în creşterea armonioasă a celor mici, iar medicamentele luate după ureche le pot face mai mult rău decât bine. Imunitatea nu creşte peste noapte. Vitaminele si suplimentele date fără recomandare copiilor pot provoca boli grave.

Medicamentele care promit întărirea sistemului imunitar iau ochii multor oameni, care le cumpără în speranţa că vor ţine la distanţă toate bolile, mai ales acum, în apropierea sezonului rece. Medicii spun însă ca sunt apă de ploaie pentru imunitate.

„Nu există posibilitatea de a creşte imunitatea apăsând un buton. De multe ori se exagerează şi se consideră că dacă luăm 1000 de vitamine ne creştem imunitatea, lucru care nu e adevărat. Acele suplimente au rolul lor, dar nu pentru a creşte imunitatea. Acest lucru este total neştiinţific”, spune dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase.

„Nu e bine să intervin nespecific cu aşa-zisele imunostimulatoare care pot fi de diverse tipuri. Eficienţa nu este dovedită. Nu sunt studii care să ateste eficienţa lor”, confirmă dr. Brânduşa Petruţescu, medic primar imunolog.

Puteţi face chiar mai mult rău decât bine dacă luaţi suplimente atunci când nu este cazul, pentru că efectul poate fi unul de bumerang. Puţini oameni ştiu că imunitatea în exces este periculoasă.

„Îmi stimulează sistemul imun şi dacă le recomand pe o perioadă mai lungă de timp fie îmi perturbă sistemul imun şi pot să apară tulburări de tip autoimun, bolile autiomune şi alergii sau poate să se dezvolte dependenţa. Atunci organismul nu va mai reacţiona la aceste produse”, atrage atenția dr. Ruxandra Constantina, medic primar apifitoterapeut.

„Pot să apară reacţii de hipersensibilitate de tip alergic, iar ulterior, după pubertate, pot să apară boli autoimune şi acestea sunt consecinţe ale unei educaţii greşite a sistemului imunitar”, confirmă  dr. Brânduşa Petruţescu, medic primar imunolog.

Cel mai mult de suferit au copiii, care sunt bombardaţi pur şi simplu cu pastile. Există acum o modă printre părinţi să ceară medicamente care stimulează imunitatea, în speranţa că nu vor răci des atunci când vor merge la grădiniţă sau şcoală. Acest lucru poate fi în defavoarea celor mici.

„Există un produs care are substanţa activă extras de echinaceea, extras de propolis, după care există lista celorlalţi ingredienţi: îndulcitori artificiali, aspartam sau chiar zahăr, sorbitolul, acidul citric, anumite arome, care nu sunt naturale. Toate aceste produse care conţin conservanţi, e-uri, administrate copiilor pot să facă mai mult rău”, spune dr. Ruxandra Constantina, medic primar apifitoterapeut.

Imunitatea copiilor se formează în colectivitate

Imunitatea unui copil se formează natural, prin introducerea lui în colectivitate, la creşe, grădiniţe şi şcoli. Ca sa se dezvolte corect, are nevoie de expunerea la viruşi şi bacterii.

„Face parte din educaţia naturală şi e bine să lăsăm copiii să lupte. E normal să avem până la șase infecţii virale pe an la copii. Nu e nimic patologic. Face parte din educaţia naturală şi e bine să lăsăm copiii să lupte. Bine, dacă acest număr depăşeşte 6-8 infecţii pe an, deja trebuie să ne adresăm specialistului ca nu cumva să fie un deficit imunologic cu care copilul se poate naşte şi să nu ştim de existenţa lui şi să facem analize specifice”, punctează dr. Brânduşa Petruţescu, medic primar imunolog.

Imunitatea este, de fapt, capacitatea naturală a organismului de apărare în faţa virusurilor, microbilor şi a bacteriilor şi îşi începe dezvoltarea încă din viaţa intrauterină. Ea scade din cauza unor infecţii sau boli, cum ar fi cancerul, dar şi în urma tratamentului cu citostatice şi cortizon. În aceste situaţii, terapiile de imunizare sunt specifice şi nu trebuie luate după ureche.

„Există şi stimulare specifică: vaccinuri antibacteriene, antivirale şi anticanceroase. Imunoterapia ţintită care foloseşte anticorpi monoclonali împotriva unor molecule din cadrul celulelor canceroase şi ajută sistemul imunitar să distrugă aceste celule, dar sunt sunt structuri exrtem de bine definite-- sunt mecanisme clar stabilite”, spune dr. Brânduşa Petruţescu, medic primar imunolog.

Acelaşi lucru se întâmplă şi dacă apelaţi la tratamentele naturiste fără să aveţi vreo indicaţie de la medic. Luate în exces, pe termen lung, pot avea efecte adverse.

„Se întâmplă ca pacientul să ajungă la medic pentru că are anumite reacţii adverse pentru că a luat acele mrdicamente”, spune dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase.

„Puţină lume ştie că echinaceea nu se administrează în caz de perturbări autoimune şi alergii şi dând echinaceea unui copil sau unui adult cu alergie nu facem decât să perturbăm şi mai mult sistemul imun. Echinaceea care stimuleaza intens sistemul imun nu se va administra niciodată în paralel cu chimioterapia”, subliniază dr. Ruxandra Constantina, medic primar apifitoterapeut.

„Au fost citate cazuri de şoc anafilactic după echinaceea, de exemplu, şi reacţii de contact dermatite talergice sau edem sever de limbă după administrarea de propolis”, întărește dr. Brânduşa Petruţescu, medic primar imunolog.

De aceea, cel mai bine vorbiţi cu un medic înainte de a lua orice medicament. Imunitatea se păstrează printr-un stil de viaţă echilibrat, cu mâncare sănătoasă, mişcare şi mai puţin stres.

(Reporter: Monica Rădulescu; Imagine: Andrei Captarenco, Dragoş Stoica)

Urmăriți emisiunea „Tinerețe fără bătrânețe” în fiecare duminică, de la 10:30, la Digi24. Arhiva emisiunii, aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri