Treaz pe masa de operaţie

Data publicării:
roger frisch

Dacă gândul unei intervenții pe creier vă înspăimântă, închipuiți-vă că în anumite cazuri pacientul este trezit din anestezie chiar în timpul operaţiei şi pus să recite poezii, să îşi mişte membrele sau să cânte. Este vorba despre un tip de anestezie care îi permite chirurgului să vadă în timp real cât trebuie să opereze, astfel încât pacientul să nu rămână cu sechele.

Roger Frisch este violonist de aproape 40 de ani. În 2013 însă, cariera lui era pe punctul de a se termina, din cauza unui tremur al mâinii drepte. Violonistul a fost supus unei intervenții pe creier, iar chirurgii au stimulat electric zona afectată. În tot acest timp pacientul a fost treaz și a cântat.

Creierul, singurul organ care nu doare

Operația a decurs bine, iar după o lună violonistul era, din nou, pe scenă. O astfel de intervenție a fost posibilă datorită „awake anesthesia".

La un moment-dat pacientul este trezit în timpul operației. Această trezire se face cu un scop”, a explicat doctorul Rely Manolescu, medic primar anestezie și terapie intensivă.

Îi faci rezecția sub control direct, fără să simtă pacientul nicio durere, creierul nu are receptori de durere, este singurul organ care nu doare”, a adăugat doctorul Dan Șuioagă, medic specialist în neurochirurgie.

Tehnica se folosește și în țara noastră. Cel mai frecvent este indicată în neurochirurgie sau neuroradiologie, atunci când pacienții se confruntă cu diferite forme de tumori pe creier, epilepsie sau anevrisme. Tehnica îi permite chirurgului să testeze în timp real reacțiile pacienților.

„Anumite acțiuni în zone din astea motorii sau în zona limbajului, în zone care au o funcție neurologică extrem de importantă, trebuie să le monitorizăm în timp real în timpul operației, adică gradul de rezecție al tumorii în zona respectivă trebuie să fie verificat discutând cu pacientul în timp ce scoți leziunea și punându-l să se miște ca să îți dai seama care sunt limitele rezecției”, a precizat medicul Dan Șuioagă.

Cu această awake anesthesia chirurgul are posibilitatea intraoperator să meargă cu rezecabilitatea formațiunii tumorale sau a zonei epileptice până la o zonă care este foarte aproape de limita maximă, sau chiar limita maximă”, a adăugat medicul Rely Manolescu.

Acesta este principalul beneficiu în comparație cu o operație prin anestezie clasică.

„El recită poezii, numără, i se spune să facă niște chestii care merg pe anumite zone de limbaj, pe spunerea numerelor, pe parte de memorie. E tot timpul cineva care vorbește cu el. Lucrăm cu niște neurostimulatoare și stimulăm zona înainte să facem rezecția și văzând că dacă stimulăm zona respectivă omul începe și se bâlbâie sau nu mai știe să recite, ceea ce făcea cu două secunde înainte, în zona respectivă chiar dacă rămâne țesut tumoral, trebuie să o abandonăm, pentru că principiu neurochirurgiei este ca pacientul să nu iasă mai degradat neurologic decât e înainte de operație”, a precizat medicul specialist în neurochirurgie, Dan Șuioagă.

De ce nu funcționează la toți pacienții

Nu toți pacienții pot fi supuși însă unei astfel de intervenții, spun medicii.

„Pacienții care sunt supuși la awake anesthesia trebuie cumva selectați psihologic înainte, chiar dacă nu doare, e o traumă”, a explicat medicul Dan Șuioagă.

Am avut un pacient anul trecut, adică cum, vorbiți cu mine și mie mi se opereaza tumora? Nu, nu accept asta. Nu a acceptat. Se discută cu o echipă interdisciplinară, cu neurochirurgul, pentru a înțelege acest pacient ce urmează, nu poți să faci o astfel de tehnică la un pacient care are tulburări de limbaj, crize epileptice frecvente, chiar în epilepsie noi folosim această tehnică, dar cu un tratament riguros și fără să oprim tratamentul antiepileptic”, a precizat medicul Rely Manolescu.

„Awake anesthesia” înseamnă mai puține complicații post operatorii pentru pacienți, care scapă și de efectele secundare ale anesteziei clasice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri