Trei persoane au murit după ce le-au fost transplantate organe ale unei femei cu cancer

Data publicării:
rinichi anatomie
FOTO: Shutterstock

Trei pacienți cărora le-au fost transplantate organe ale unei femei, bolnave de cancer la sân nediagnosticat, au murit după ce au făcut la rândul lor cancer. Testele ADN au confirmat că este vorba de aceleași celule canceroase în cazul celor patru pacienți.

organe anatomie corp uman sanatate
FOTO: Shutterstock

Femeie, în vârstă de 53 de ani, a murit din cauza unui accident vascular cerebral în 2007, iar rinichii, plămânii, ficatul și inima ei au fost donate către cinci persoane. Patru dintre aceștia au contractat un cancer agresiv  de la donator, scrie Independent.

Al cincilea pacient, cel care a primit inima a murit la câteva luni după transplant, din cauza septicemiei, un efect întâlnit uneori după operațiile de transplant.

Femeia a murit înainte să i se pună diagnosticul de cancer la sân, iar medicii nu știau la momentul transplantului, deoarece testele de screening nu arătau vreo tumoare în corpul ei.

Cancerul pacienților a fost observat prima oară la 16 luni după operație, iar în cazul unui alt pacient, abia după șase ani, când deja se extinsese.

Pentru a fi siguri că boala a fost „luată” de la donatoarea care avea cancer, medicii au făcut analizele ADN, care au confirmat teroria. În organele donate se aflau astfel celule canceroase.

Experții spun că șansele sunt de una la 10.000 să se ajungă la astfel de cazuri.

Unul dintre bărbații care a primit un rinichi a reușit însă să scape de cancer, după ce medicii i-au scos rinichiul, în 2011, pentru că i se descoperise tumoarea. El a făcut de asemenea, chimioterapie pentru a se vindeca.

Femeia care a primit ficatul a murit la câțiva ani de la transplant. Ea a refuzat să i se facă iar transplant de ficat din cauza posibilelor complicații.

Cei care primesc organe donate iau medicamente care le încetinesc sistemul imunitar pentru a preveni ca organele să fie respinse de corp, iar acesta este un motiv pentru care celulele canceroase au rămas în corp.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri