Tudose: Nu mai e loc de explicaţii pentru un deces în spital cauzat de lipsa unui medicament

Data publicării:
mihai tudose sedinta guv captura

Premierul Mihai Tudose a precizat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că în cursul dimineţii a discutat împreună cu ministrul Florian Bodog cu responsabilii privind aprovizionarea cu medicamente şi a subliniat că de astăzi nu mai este loc de nicio explicaţie pentru un deces într-un spital cauzat de lipsa unui medicament.

Astăzi am avut o întâlnire, dimineaţă, cu domnul ministru Bodog, cu toţi factorii responsabili sau care ar fi trebuit să fie responsabili în domeniul aprovizionării cu medicamente a acestei ţări. Eu rămân la opinia mea că nu toţi sunt foarte responsabili şi am convenit împreună cu domnul ministru că de astăzi nu mai este loc de explicaţii şi că nu există nicio explicaţie pentru un deces într-un spital cauzat de lipsa unui medicament. Partea cea mai blândă este plecarea acasă, mergând până la plângere penală pentru neînfăptuirea obligaţiilor de serviciu la cei responsabili, cu schimbări legislative acolo unde este cazul. Termenul este o săptămână pentru a regla aceste lucruri. Domnule ministru, vă aduc aminte că nu acceptăm prelungiri de termene”, a spus premierul Mihai Tudose, la începutul şedinţei de Guvern.

Conform unui comunicat al MS, astăzi a avut loc la Guvern o întâlnire a premierului Mihai Tudose şi a ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, cu producătorii şi distribuitorii de imunoglobulină. La această întâlnire au mai participat şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Laurenţiu Mihai, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Daniela Pescaru, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Dan - Octavian Alexandrescu, consilierii de stat Florian Popa şi Felix Rache, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor, Nicolae Fotin.

În cadrul acestei întâlniri, premierul Mihai Tudose a decis, la propunerea ministrului Sănătăţii, suspendarea aplicării taxei de clawback pentru doi ani la produsele medicamentoase derivate din plasmă şi sânge, la fel ca în celelalte state europene, în contextul deficitului de imunoglobulină. Prim-ministrul Mihai Tudose a cerut tuturor autorităţilor implicate să asigure urgent stocuri de imunoglobulină şi să prioritizeze procedurile pentru implementarea măsurilor pe care Guvernul le va întreprinde în perioada imediat următoare, astfel încât să se asigure necesarul de imunoglobulină. «Facem tot posibilul să salvăm viaţa pacienţilor. Trebuie asigurat un stoc continuu de imunoglobulină, pentru a evita astfel de crize în viitor», a declarat şeful Executivului”, se arată în comunicat.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii împreună cu Ministerul Finanţelor Publice vor analiza şi posibilitatea scutirii taxei de clawback pentru medicamentele cu preţ scăzut. Toate aceste măsuri vor fi incluse într-o ordonanţă de urgenţă care va intra pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de săptămâna viitoare, precizează sursa citată.

Cu privire la suplimentarea imediată a stocurilor de imunoglobulină, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, împreună cu preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor, Nicolae Fotin, au declarat că au luat legătura cu autoritatea competentă din Germania pentru a grăbi şi prioritiza procedura de livrare pentru o primă cantitate de imnuglobulină, săptămâna viitoare.

Fac un nou apel la toţi producătorii şi distribuitorii de medicamente prezenţi să depună toate eforturile pentru a suplimenta stocurile de imunoglobulină necesare pentru România”, a declarat Florian Bodog, conform comunicatului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri