Un bărbat din Iași a fost diagnosticat cu malarie. Medic: A venit la spital la timp, complicațiile bolii pot fi grave

Data publicării:
Eșantioane cu sânge pentru analize.
Un bărbat din Iași a fost diagnosticat cu malarie. Foto: Profimedia

Un bărbat în vârstă de 41 de ani a fost adus la Spitalul Cinic de Boli Infecţioase Sf. Parascheva din Iaşi, după ce a fost diagnosticat cu malarie, în urmă cu trei săptămâni el revenind dintr-o călătorie în Camerun.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase "Sf Parascheva", dr Florin Roşu, a declarat că bărbatul a revenit din Camerun la sfârşitul lunii iulie. Deoarece prezenta simptome asemănătoare unei viroze respiratorii, acesta s-a adresat medicului de familie care i-a prescris tratament simptomatic.

Pentru că starea de sănătate nu i s-a îmbunătăţi după acest tratament, bărbatul s-a prezentat la Spitalul Municipal Paşcani, unde de asemenea a fost supus unei scheme de tratament pe care l-a urmat în regim de spitalizare.

„În cursul zilei de ieri (joi - n.r.) pacientul a fost admis prin transfer la spitalul nostru. Prezenta cefalee intensă, febră 38,8 grade Celsius şi mialgii. Ne-a comunicat că a avut şi peste 40 de grade Celsius când au apărut primele simptome. I-a povestit medicului de gardă că a revenit de curând dintr-o zonă endemică, aşa că i s-au prelevat de urgenţă analize în cadrul laboratorului de analize medicale al spitalului pentru malarie. Rezultatul a fost pozitiv. Pacientul se află sub tratament, este stabil hemodinamic, i se administrează perfuzii de reechilibrare hidro-electrolitică şi este monitorizat de echipa medicală. Putem spune că a venit la timp la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Sf. Parascheva deoarece complicaţiile malariei sunt grave”, a menţionat dr Florin Roşu.

Malaria este o boală acută febrilă întâlnită mai ales pe continentul african şi în ţările subsahariene determinată de o infecţie parazitară cu Plasmodium. Cazurile severe de malarie pot cauza decesul, în lipsa tratamentului adecvat.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri