Un cocktail de chimicale găsite în organism afectează calitatea spermei (studiu)

Data actualizării: Data publicării:
sperma
Numărul și concentrația de spermatozoizi a suferit un declin alarmant în țările occidentale timp de decenii. Foto: Profimedia Images

Un amestec de poluanți chimici măsurați în organismele oamenilor are legătură cu scăderea calității spermei, arată un nou studiu, potrivit The Guardian.

Oamenii de știință spun că unele chimicale precum bisfenoli și dioxine influențează hormonii și afectează calitatea lichidului seminal, iar studiul a găsit că acești compuși sunt prezenți împreună la niveluri „uimitoare”, de până la 100 de ori față de cât este considerat sigur.

Bisfenol A (BPA) este responsabil pentru cele mai mari riscuri, spun oamenii de știință. Compusul chimic se găsește în lapte și mâncare conservată în metal deoarece se desprinde din stratul care căptușește interiorul. Etapele importante pentru dezvoltarea sănătoasă a funcției sexuale masculine se petrec în timpul sarcinei, făcând rezultatele studiului în mod special relevante pentru femeile însărcinate, spun cercetătorii.

Numărul și concentrația de spermatozoizi a suferit un declin alarmant în țările occidentale timp de decenii, spun oamenii de știință, numărul de spermatozoizi înjumătățindu-se în ultimii 40 de ani. Alte probleme sexuale la bărbați precum malformația penisului, cancerul la sân și testicule necoborâte au crescut ca incidență. Chimicalele care afectează hormonii sunt primul suspect iar studiul arată potențialul cocktailului de chimicale de a face rău.

Echipa de cercetători, condusă de profesorul Andreas Kortenkamp, de la Universitatea Brunel din Londra, a spus că „am fost uimiți de magnitudinea indicelui de pericol”, măsura riscului provenit din cocktailul de chimicale. Echipa a fost de asemenea surprinsă că BPA este cel mai îngrijorător compus chimic, studiile anterioare fiind concentrate pe ftalați, care sunt folosiți în plastic.

Kortenkamp a declarat pentru The Guardian că cercetarea va permite efectuarea de studii epidemiologice mai bune pe oameni pentru a analiza impactul. „Însă personal cred, cu dovezile pe care le-am produs, că nu există motiv de întârziere a oricărei acțiuni de reglementare”.

Cercetarea, publicată în jurnalul Environment International, analizează măsurătorile a nouă compuși chimici, incluzic bisfenol, ftalați și paracetamol, din mostre de urină de la aproape 100 de bărbați danezi cu vârste între 18 și 30 de ani. De asemenea studiul a folosit date existente, majoritatea de la Agenția Europeană pentru Standarde Alimentare, pentru a estima expunerea oamenilor la alte 20 de chimicale.

Aceste date au fost comparate cu niveluri acceptabile de expunere, de asemenea derivate din literatura științifică. Aceasta a oferit o măsură a potențialului impact al fiecărei chimicale, care au fost apoi adăugate împreună folosind o metodă stabilită să producă o măsură generală de risc pentru cocktailul de compuși chimici din fiecare bărbat.

Toți bărbații au fost expuși la o combinație nesigură de chimicale iar cei mai expuși din studiu au avut niveluri de 100 de ori mai mari decât valorile acceptabile, media fiind de 17 ori. „Analiza noastră arată depășiri alarmante la expunerile acceptabile combinate”, au concluzionat cercetătorii.

Savanții au putut de asemenea să clasifice chimicalele, BPA fiind cel mai important factor de risc, urmat de dioxine, paracetamol și ftalați. Însă, înlăturarea BPA nu a diminuat expunerea combinată la niveluri acceptabile.

Paracetamolul a fost demonstrat că provoacă o diminuare a calității spermei la animalele din laborator și crește riscul testiculelor necoborâte la băieții născuți din mame care folosesc analgezice în timpul sarcinei. În 2021, o analiză susținută de 90 de oameni de știință spunea: „Recomandăm ca femeile însărcinate să fie atenționate la începutul sarcinii să renunțe (la paracetamol – n.red.) dacă nu le este recomandat medical și să se consulte cu un doctor sau farmacist dacă au dubii”.

Cercetătorii au acceptat că sunt incertitudini în analizele lor. De exemplu, datele folosite erau din anii 2009-2010 iar, în vreme ce expunerea la BPA s-a diminuat puțin de atunci, expunerea la alți bisfenoli s-a mărit. Este de asemenea posibil ca femeile tinere să nu aibă aceeași expunere chimică precum bărbații tineri implicați în acest studiu.

Însă cercetătorii au spus: „Având în vedere multitudinea chimicalelor la care oamenii sunt expuși, aceste constrângeri aproape sigur înseamnă că am subestimat riscurile amestecului”. Așa-zisele „chimicale veșnice”, compușii PFAS, ar putea dăuna lichidului seminal însă au fost excluse de la studiu având în vedere că datele sunt limitate. Poluarea aerului ar putea de asemenea să afecteze calitatea spermatozoizilor.

Pe lângă impactul chimicalelor, alte cauze pentru calitatea în scădere a spermatozoizilor au fost propuse de oamenii de știință, cercetarea sugerând legături cu greutatea corporală, lipsa activității fizice și fumatul.

„Nu spunem că doar chimicalele sunt singurul factor”, a spus Kortenkamp. „Epidemiologii nutriționali spun că mâncarea grasă – brânză, unt, grăsimi ieftine, multă carne grasă – nu este bună pentru calitatea spermei”.

Profesorul Hagai Levine, de la Școala de Sănătate Publică de la Universitatea Ebraică din Israel a spus: „Acesta este un studiu unic și adaugă la dovezile tot mai mari privind impactul negativ al unor chimicale asupra reproducerii umane. Trebuie să mărim eforturile globale de a studia cauzele perturbării reproducerii la bărbați”.

Profesorul Richard Sharpe, de la Universitatea Edinburgh, a spus: „Contrar autorilor noului studiu, și a multora din comunitatea științifică, rămân lipsit de convingere că expunerea la chimicale din mediu puțin active endocrin joacă un rol cauzal important în diminuarea numărului de spermatozoizi”. El a spus că lipsesc dovezile directe că majoritatea chimicalelor analizate de studiu fac rău dezvoltării testiculelor umane, deși există dovezi bune privind paracetamolul.

Sharpe a spus că este convins că numărul de spermatozoizi în scădere trebuie să aibă o cauză de mediu, cel mai probabil având un impact la sarcina timpurie. Însă el a spus că o dietă grasă, procesată, este atât dăunătoare în sine cât și principala sursă de chimicale, făcând dificilă o distincție care ar putea fi de vină. Cu toate acestea, Sharpe spune că e posibil ca unele cocktailuri de chimicale să afecteze negativ numărul de spermatozoizi la bărbați.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri