Un experiment a arătat că oamenii își pot reduce vârsta biologică cu aproape 3 ani urmând o dietă care imită postul

Data actualizării: Data publicării:
supă de legume
În cele cinci zile de post pe lună, participanții la studiu au consumat supe de legume, batoane energizante, băuturi energizante, chipsuri, ceai și suplimente cu multe minerale, vitamine și acizi grași esențiali. Foto: Profimedia Images

Un nou studiu arată că urmarea unei diete care imită postul timp de cinci zile pe lună pare să reducă vârsta biologică a oamenilor în medie cu doi ani și jumătate, potrivit Insider.

Dieta care imită postul (FMD), dezvoltată de laboratorul cercetătorului Valter Longo de la Școala de Gerontologie USC Lenard Davis, este menită să imite efectele postului cu apă, oferind în același timp nutrienți necesari. Postul cu apă presupune doar consumul de apă timp de 24-72 de ore.

Postul nu este recomandat pentru toată lumea, dar studiile arată că ar putea avea beneficii pentru sănătate, precum reducerea riscului apariției unor tipuri de cancer, a diabetului de tip II și a bolilor cardiovasculare.

Ținerea postului și limitarea caloriilor induce autofagia, procesul prin care corpul curăță celulele îmbătrânite și deteriorate ca să facă loc altor celule. Procesul este declanșat de stresul celular sau atunci când celulele sunt private de nutrienți și scade natural odată cu vârsta, ceea ce înseamnă că joacă un rol important în încetinirea îmbătrânirii, potrivit Clevland Clinic.

În acest studiu, aproximativ o jumătate dintre cei 100 de participanți au urmat FMD cinci zile pe lună timp de trei luni, în timp ce în celelalte 25 de zile urmau dieta lor normală. Celălalt grup a mâncat normal. Participanții au avut vârste cuprinse între 18 și 70 de ani.

Testele de sânge și RMN-urile au arătat că cei din grupul FMD era mai puțini expuși la riscul de a face diabet și aveau niveluri mai scăzute de grăsime abdominală și la nivelul ficatului, ceea ce înseamnă că erau mai protejați în fața bolilor ficatului, bolilor cardiovasculare și diabetului.

Rezultatele au arătat și că sistemul lor imunitar era mai întinerit. Acești factori pot fi folosiți pentru a măsura vârsta biologică a unei persoane.

În timp ce vârsta cronologică se referă la perioada de timp în care o persoană a fost în viață, vârsta biologică arată cât de bine funcționează celulele și țesuturile corpului.

FMD este o dietă cu un conținut scăzut de calorii, bogată în grăsimi nesaturate și săracă în proteine și carbohidrați.

În timpul celor cinci zile de post pe lună, participanții la studiu au consumat supe de legume, batoane energizante, băuturi energizante, chipsuri, ceai și suplimente cu multe minerale, vitamine și acizi grași esențiali.

Participanții au consumat în jur de 1.100 de calorii în prima zi și câte 720 de calorii în următoarele patru zile de post. Aveau voie să mănânce la orice oră din zi.

„Acesta este primul studiu care arată că o intervenție bazată pe alimente care nu necesită schimbări permanente de dietă sau alte schimbări ale modului de viață îi poate întineri pe oameni din punct de vedere biologic”, a spus Longo.

Totuși, la studiu au participat doar 100 de oameni, iar cei mai mulți erau mai sănătoși decât o persoană de rând din Statele Unite, ceea ce înseamnă că există șanse ca rezultatele să nu poată fi reproduse în rândul populației generale.

Studii precedente au asociat FMD cu regenerarea celulelor stem și cu reducerea efectelor negative ale chimioterapiei aplicate șoarecilor de laborator.

„Nu este de neconceput să credem că, între 40 și 60 de ani cel puțin, acest regim [respectat] de două ori pe an ar putea adăuga trei sau patru ani de viață sănătoasă, poate mai mult, în cazul celor cu indice de masă corporală mai mare, tensiune ridicată, nivel ridicat al glicemiei, etc.” a spus David Clancy, lector al Lancaster University care studiază biologia îmbătrânirii.

Totuși, dieta este „destul de dură”, iar oamenii s-ar putea să nu facă față unei zile normale de lucru în aceste condiții, în special înspre finalul perioadei de post. „Programarea zilelor patru și cinci pentru weekend ar fi indicată.”

O viață activă în care exercițiile fizice devin un obicei ar putea da aceleași rezultate sau chiar rezultate și mai bune, potrivit lui Clancy, și ar putea fi menținută și la vârste mai înaintate.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri