Un tânăr care a făcut transplant de plămân a murit pentru că a refuzat să ia tratamentul care îl ținea în viață

Data actualizării: Data publicării:
spitalul sfanta maria

Unul dintre cei șase români care au beneficiat de transplant pulmonar în România a murit la nici un an de la intervenția chirugicală. Tânărul de 35 de ani, din București, a refuzat tratamentul și medicația după operație, acestea fiind indispensabile în cazul lui. „După evoluția bună operatorie și post-operatorie, pacientul a devenit non compliant, în repetate rânduri, personalul medical din spital comunicându-i că în lipsa tratamentului, organismul nu va mai putea susține grefa”, transmite Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București.

Bărbatul care în octombrie 2018 a beneficiat de al treilea transplant pulmonar, realizat de medicii de la Spitalul Clinic Sfânta Maria din București, a decedat. Decesul a intervenit din cauza refuzului pacientului de a urma tratamentul și medicația, indispensabile în cazul său, în ciuda insistențelor medicilor. Bărbatul și-a asumat prin semnătură refuzul de a lua medicația prescrisă și de a urma tratamentul pe care l-au recomandat medicii. Foaia de observație a pacientului face dovada tuturor acestor refuzuri.

Bărbatul de 35 de ani era din București și primise un plămân de la un donator de 21 de ani din Baia Mare.

Intervenția chirurgicală la care a fost supus a fost extrem de dificilă, în condițiile în care suferea de mucoviscidoză (infecție care nu poate fi niciodată asanată total).

Refuzul constant al pacientulul de a colabora cu personalul medical de la Spitalul Sf. Maria, de a se interna în terapie intesivă, atunci când acest lucru se impunea și de a urma tratamentul și medicația, au dus la deces.

După evoluția bună operatorie și post-operatorie, pacientul a devenit non compliant, în repetate rânduri, personalul medical din spital comunicându-i că în lipsa tratamentului, organismul nu va mai putea susține grefa. Bărbatul nu a ținut cont de indicațiile specialiștilor, evoluția s-a complicat pe ambele componente ale unui transplant pulmonar, fapt care a dus la deces.

Ceilalți pacienți care au suferit transplant de plămâni la Spitalul Clinic Sf. Maria sunt într-o stare foarte bună, sunt complianți, se prezintă la controale și își tratează infecțiile apărute (răceli, sinuzite etc)

Menționăm că Spitalul Clinic Sf. Maria se înscrie ca rată de supraviețuire a pacienților beneficiari de plămâni, peste media europeană.

Rata internațională în acest caz este de 50% la 5 ani”, a transmis ASSM, într-un răspuns pentru Digi24.

Potrivit registrului național de transplant mii de oameni aşteaptă să fie donate organe. Cei mai mulți așteaptă rinichi. Pentru că sunt puţini donatori, iar starea lor de sănătate se agravează de la o zi la alta mor.

În România, lupta pentru viaţă a celor care au nevoie de un transplant de plămâni e dramatică, pentru că astfel de operaţii se fac de puţin timp în ţara noastră.

În acest moment, 6 români sunt în așteptarea unui transplant pulmonar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri