Vaccinarea, în etapa a 2-a. Avalanșă de cereri, sută la sută locuri ocupate în București. Cetățenii, sfătuiți să se programeze în Ilfov

Data publicării:
vaccinare anticovid la spitalul militar bucuresti
Val de cereri pentru vaccinare anti-COVID în debutul etapei a doua a campaniei din România Foto: presidency.ro

Etapa a doua a vaccinării anti-COVID a debutat în România cu o avalanșă de cereri. Peste 305.000 persoane s-au programat la imunizare doar în prima zi de înscrieri. În Capitală, gradul de ocupare din centre este în acest moment de 100%. Aici, și-au exprimat dorința de a se vaccina peste 62.000 de persoane. Autoritățile le recomandă bucureștenilor să se programeze și la centrele din județul Ilfov. Până în prezent, în România au fost imunizate deja aproape 200.000 de persoane.

„Volumul cererilor a depășit posibilitatea alocării vaccinurilor din acest moment, aspect care a generat disconfort în rândul beneficiarilor”, recunosc autoritățile.

Etapa a 2-a a campaniei de vaccinare în România a debutat vineri, 15 ianuarie, la ora 15:00, dar platforma de programare a funcționat cu sincope.

S-au înregistrat 37.750 apeluri în Call Center (19.770 apeluri preluate), iar pe platformă (vaccinare-covid.gov.ro) au fost înregistrate 2,6 milioane de accesări, cu 107.000 utilizatori unici.

Etapa a 2-a a campaniei de vaccinare este destinată persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, persoanelor cu boli cronice, indiferent de vârstă, precum și personalului-cheie care desfășoară activități în domenii esențiale.

Pentru următoarele 20 de zile de programare la vaccinare, respectiv perioada 18 ianuarie – 6 februarie, la nivel național s-au realizat 305.562 programări la vaccinare, din cele 364.800 sloturi disponibile.

Numai în București au fost programate 62.182 locuri de vaccinare, gradul de ocupare fiind în proporție de 100%.

Vaccinarea din etapa a 2-a se derulează concomitent cu vaccinarea persoanelor din prima etapă.

Platforma de vaccinare a avut câteva disfuncționalități pe o perioadă de aproximativ 3 ore din cauza transferului datelor înregistrate în aplicația folosită în etapa I de vaccinare în aplicația folosită în etapa a 2-a de vaccinare, dar situația este sub control, iar specialiștii STS asigură suportul necesar pentru buna funcționare a acesteia, au explicat autoritățile.

Cetățenii din București se pot programa la vaccinare și în judetul Ilfov

Cetățenii din București au posibilitatea să se programeze la vaccinare și în centrele de vaccinare disponibile la nivelul județului Ilfov, unde erau disponibile, sâmbătă, 7.397 locuri libere, după ce 9.300 locuri de vaccinare au fost deja ocupate din cursul zilei de vineri.

Programările la vaccinare sunt condiționate atât de numărul dozelor de vaccin aflate în stoc la momentul efectuării operațiunii, cât și de dinamica solicitărilor de înscriere la momentul respectiv.

În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziție de firma producatoare, sens în care, săptămânal, țara noastră primește tranșele de vaccin necesare imunizării populației. Pe măsură ce acestea ajung în România, aplicația se actualizează și permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaționale aflate în etapa curentă.

Totodată, pentru gestionarea în condiții optime de siguranță a procesului de vaccinare, numărul centrelor de vaccinare active alocate populației va fi suplimentat, gradual și eficace, în concordanță cu volumul solicitărilor populației eligibile.

Câte persoane au fost vaccinate sâmbătă

Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 16 ianuarie, la ora 17.00, este următoarea:

1. Număr de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore) – 12.421.

2. Număr total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020) – 196.090.

3. Număr de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (în ultimele 24 de ore):

51 reacții comune și minore, dintre care:

– 20 reacții de tip local;

– 31 reacții generale.

4. Număr de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (începând din 27 decembrie 2020):

712 comune și minore, dintre care:

– 279 reacții locale cu durere la locul injectării;

– 433 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie);

O reacție este în curs de investigare.

Programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20:00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17.00 – 20.00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare.

Citiți și: Câte persoane s-au vaccinat până la 15 ianuarie, când a început etapa a 2-a a campaniei

Câte centre de vaccinare sunt disponibile

În București, sunt deschise publicului pentru programare 7 centre de vaccinare având disponibile 25 de cabinete și o capacitate zilnică de vaccinare a 1.500 de persoane cu prima doză și cu rapel.

La nivel național, sunt disponibile 192 de centre de vaccinare, cu 304 cabinete și o capacitate zilnică de vaccinare de 18.240 de persoane cu prima doză dar și cu rapel.

Suplimentar, 60 de centre, cu 84 de puncte de vaccinare sunt organizate de Ministerul Apărării Naționale (MApN), iar 39 de centre, cu 45 de puncte de vaccinare, de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Acestea asigură vaccinarea personalului din rețeaua proprie, conform etapei a 2-a din Strategia națională privind vaccinarea împotriva COVID-19 în România.

VIDEO. Ghid practic. Cum vă puteți înscrie la vaccinare

Dacă nu ați reușit să vă programați, nu vă pierdeţi speranţa, pentru că sunt programări care se anulează şi, în acest fel, puteţi prinde rând să vă imunizaţi. Digi24 vă arată care sunt paşii pe care trebuie să îi urmaţi. Urmăriți explicațiile în materialul video:

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri