Vaccinul dezvoltat la Oxford intră în producție. Bill Gates asigură fabricarea a 300 de milioane de doze

Data actualizării: Data publicării:
flacoane de vaccin anticoronarvirus
Foto: Profimedia Images

Compania farmaceutică AstraZeneca a început să producă vaccinul anti Covid-19 dezvoltat de Universitatea Oxford, deși acesta se află încă în teste, a anunțat directorul executiv Pascal Soriot, potrivit BBC. Dacă vaccinul va trece testele umane, acesta poate fi disponibil în toamnă, compania încercând să realizeze un stoc până atunci.

„Începem să fabricăm chiar acum acest vaccin, astfel încât să-l avem gata de folosit când vom avea rezultatul testelor”, a declarat directorul executiv AstraZeneca.

Compania declară că găsește parteneriate pentru producerea a două miliarde de doze.

„Normal, această decizie vine un risc financiar, iar acest risc este ca vaccinul să nu funcționeze. În acest caz, vom arunca toate materialele și vaccinurile fabricate”, a mai spus Soriot.

De asemenea, el a mai adăugat că AstraZeneca nu va face profit de pe urma vaccinului.

Dacă funcționează, AstraZeneca a decis ca jumătate din dozele produse să ajungă în țările sărace și cele în curs de dezvoltare, mai scrie BBC.

Pascal Soriot spune că va avea un rezultat final privind eficacitatea vaccinului AZD1222 până în luna august. În cazul unui răspuns pozitiv, compania va încheia parteneriate cu trei mari organizații, dintre care două finanțate de Bill Gates, care să poată asigura o producție de masă a vaccinului. 

Organizațiile sprijinite de Bill și Melinda Gates vor asigura producerea a 300 de milioane de doze până la finele anului, în cadrul unui contract de 750 de milioane de dolari. A treia organizație, din India, urmează să producă un miliard de doze, dintre care 400 de milioane până la sfârșitul lui 2020.

Editor: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri