Vaccinul pentru alergia la ambrozie se găsește doar peste hotare

Data publicării:
vaccin

Vaccinul împotriva alergiei la polen de ambrozie nu se mai găseşte la noi în ţară. De o lună, importatorul nu a mai avut ce să aducă, pentru că producătorul francez şi-a suspendat activitatea. Toţi cei care au nevoie de tratament sunt nevoiţi să îl caute peste hotare. În funcție de țara din care este cumpărat vaccinul, o persoană alergică poate plăti între 350 şi 490 de euro.

Cristian Rus a aflat că este alergic la ambrozie acum trei ani. La recomandarea medicului, anul acesta s-a hotărât să urmeze un tratament imunoterapeutic. Ştia că nu îl va găsi într-o farmacie din ţara noastră, aşa că a apelat la ajutorul unui prieten din Austria.

Cristian Rus, pacient: „I-am trimis reţeta, am aflat că sunt la diverse preţuri. În Austria la aproximativ 400, chiar peste 400 de euro, în Germania tot aşa la vreo 450 şi în Spania l-am găsit la 320 de euro tot acelaşi vaccin.”

Pentru că vaccinul trebuie transportat în condiţii speciale, Cristian a plătit în total 350 de euro. Fără un astfel de tratament în fiecare vară, persoanele alergice pot avea reacţii precum nas înfundat, ochii înroşiţi sau chiar simptome mai severe.

Carmen Bunu- Panaitescu, alergolog: „Alergicii care sunt de mai mult de cinci ani încep să aibă şi criză de astm bronşic, deci o alterare mult mai mare a calităţii vieţii.”

În România, tratamentul imunoterapeutic pentru şase luni costa 600 de lei. Vaccinul nu se mai găseşte acum la noi.

Diana Deleanu, vicepreşedintele Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică: „Au avut la fabrica de origine ceva probleme, motiv pentru care producţia lor s-a închis anul trecut, în august 2015.”

Timişoara este unul dintre oraşele în care ambrozia creşte în voie. Mulţi locuitori sunt deja alergici la această plantă şi nu îşi permit vaccinul.

Ministerul Sănătăţii spune că există un ordin de ministru prin care se poate emite o autorizaţie pentru nevoi speciale. Cu ea, un medic poate solicita un anumit tratament care nu se găseşte în ţară. Dar, spun oficialii, deocamdată nu a fost nici o astfel de solicitare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri