Valeriu Gheorghiță: Luni ar putea fi ridicată restricția de vârstă în România pentru vaccinul AstraZeneca

Data publicării:
valeriu gheorghita
Valeriu Gheorghiță anunță că luni se va lua decizia în privința unei eventuale ridicări a limitării de vârstă în cazul vaccinului anti-COVID de la AstraZeneca Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Autoritățile române ar putea decide luni ridicarea restricției de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca, în prezent administrat persoanelor cu vârsta sub 55 de ani, astfel încât s-ar putea ivi oportunitatea de noi programări în platforma de vaccinare pentru persoanele care au peste 65 de ani. 

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a declarat că luni, 8 martie, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) va lua decizia în privinţa ridicării limitării de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca.

„Pentru vaccinul de la AstraZeneca, săptămâna aceasta, chiar mâine (luni - n.r.), vom decide dacă ridicăm sau nu limita de vârstă. Vom avea o întrunire atât la nivelul Comitetului Naţional, vom avea şi punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii, şi al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, iar de mâine vom anunţa oficial care va fi decizia faţă de limitarea de vârstă la vaccinul AstraZeneca”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, duminică seara, la Antena 3, relatează Agerpres.

El a subliniat că se ia în calcul, practic, eliminarea limitării de vârstă, dar decizia se va baza pe date ştiinţifice.

Această decizie se va lua în baza datelor ştiinţifice, şi nu dintr-un cu totul alt motiv. Nu aş vrea să se lase înţeles faptul că limităm sau ridicăm această limită de vârstă pentru că încă nu avem o adresabilitate crescută pentru acest tip de vaccin, ci pentru că avem cel puţin trei recomandări importante: recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, avem date din studiile ştiinţifice care sunt în derulare şi care sunt în curs de publicare şi, de asemenea, avem experienţa din Marea Britanie, pe câteva milioane de pacienţi, care au arătat eficienţa indubitabilă a vaccinului AstraZeneca pentru persoanele peste 65 de ani. Practic, după prima doză, a scăzut rata internărilor cu peste 94%, după o perioadă de 28 de zile, practic, o lună de la administrarea primei doze. Or, din acest punct de vedere, în condiţiile în care vedem ce se întâmplă din punct de vedere epidemiologic - asistăm la o creştere importantă a numărului de cazuri şi care probabil se va accentua în perioada următoare - eu cred că este important să asigurăm accesul cât mai multor persoane la vaccinare, bazându-ne, sigur, pe datele ştiinţifice relevante, care ne confirmă şi ne certifică această eficienţă", a argumentat Valeriu Gheorghiţă.

Câte vaccinuri AstraZeneca a primit până acum România

Totodată, el a subliniat că imediat după ce se va ridica această restricţie se vor putea face programări în platforma naţională pe locurile libere existente pentru imunizarea cu vaccinul AstraZeneca şi în cazul persoanelor peste 65 de ani.

De asemenea, el a afirmat că este „o falsă problemă” reticenţa faţă de vaccinarea cu serul de la AstraZeneca, fenomen care a fost sesizat având în vedere existenţa acestor locuri libere, disponibile în prezent în cazul acestui tip de vaccin.

Prin vaccinarea cu AstraZeneca scade riscul de a contracta această infecţie, dar şi mai important, se obţine o protecţie faţă de forma severă a bolii, care dă tipuri critice de îmbolnăvire, cu complicaţii. „Acest lucru ne interesează în mod deosebit, ca persoanele vulnerabile, cei la risc, să nu dezvolte forme severe”, a arătat medicul Valeriu Gheorghiţă.

Conform datelor comunicate duminică de către CNCAV, cu vaccinul AstraZeneca, care se administrează în România din 15 februarie, au fost imunizate până acum în ţara noastră 187.294 de persoane, fiind înregistrate 32 de reacţii adverse tip local şi 1.956 tip general.

România a primit până acum un total de 694.000 de doze de vaccin de la AstraZeneca. 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri