UPDATE Gheorghiță: Niciun medic din centrele de vaccinare nu și-a primit banii de două luni. MS: Banii se dau de săptămâna viitoare

Data actualizării: Data publicării:
valeriu gheorghita în uniforma militara, cu masca - portret
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Coordonatorul campaniei de vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiță, a declarat la Digi24 că niciun medic din centrele de vaccinare nu și-a primit de două luni banii pentru această activitate. Ulterior, Ministerul Sănătății a comunicat că banii se vor da începând cu săptămâna viitoare.

UPDATE 15.00. Personalul medical din centrele de vaccinare va fi plătit începând de săptămâna viitoare, a anunțat Ministerul Sănătății.

Totodată, vor fi achitate și cheltuielilor de organizare a centrelor de vaccinare.

Sumele alocate plăților pentru activitățile privind vaccinarea sunt prevăzute în bugetul pe 2021, promulgat în 8 martie.

Pentru luna ianuarie 2021 și o parte din luna februarie 2021, Ministerul Sănătății va realiza plăți în valoare de 4.184.000 de lei reprezentând plata personalului medical și cheltuieli de organizare a centrelor de vaccinare, potrivit sursei citate.


Știrea ințială

Coordonatorii mai multor centre se plâng că personalul medical nu a fost plătit și că oamenii ar putea să renunțe să mai ia parte la campania de vaccinare.

"Sunt semnale pe care și eu le-am primit și le primesc în ședințele cu județele. Este o cerere pe care personalul vaccinator o are pe bună dreptate. 

Se așteaptă de destul de mult timp să fie efectuate aceste plăți.

La debutul etapei a treia e important să se deschidă și alte centre de vaccinare și sunt semnale referitoare la scăderea încrederii că personalul va fi plătit și că nu mai e o dorință atât de mare pentru a se înscrie într-o echipă de vaccinare.

Mai e problema legată de coordonatorii centrelor, care sunt remunerați ca celelalte categorii de medici din personalul vaccinator, având responsabilități suplimentare. Din acest motiv, numărul celor care doresc să preia aceste responsabilități e mai scăzut", a spus Valeriu Gheorghiță.

Potrivit acestuia, această situație trebuie rezolvată cât mai repede.

Întrebat cine este responsabil de efectuarea acestor plăți și dacă a luat legătura cu ministrul Sănătății, Gheorghiță a spus că instituția care trebuie să asigure remunerarea personalului vaccinator este Ministerul Sănătății.

"Am vorbit de mai multe ori și am prezentat această situație care îmi e adusă la cunoștință din teritoriu. Probabil s-au făcut deja demersuri, însă așteptăm. Toată lumea așteaptă să își primească plata, așa cum este firesc.

Din ce știu, această problemă există la nivelul tuturor centrelor de vaccinare. Nimeni nu a fost plătit până la data actuală", a conchis Valeriu Gheorghiță.

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri