Video Valeriu Gheorghiță spune că strategia campaniei de vaccinare se va schimba

Data publicării:
BUCURESTI - MARATON VACCINARE - BIBLIOTECA NATIONALA - 23 OCT 20
Valeriu Gheorghiță spune că strategia campaniei de vaccinare anti-Covid-19 „va fi puțin schimbată”, în sensul în care autoritățile se vor concentra mai mult pe persoanele vulnerabile dar și pe copii. Foto: Inquam Photos / George Călin

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, spune că strategia imunizării „va fi puțin schimbată”, în sensul în care autoritățile se vor concentra mai mult pe vaccinarea persoanelor vulnerabile la Covid-19, dar și a copiilor. Medicul spune că de asemenea important este accesul rapid la antivirale precum și la tratamentul adecvat.

„Strategia de aici înainte va fi puțin schimbată, în sensul în care ne interesează foarte mult să avem o rată suficient de bună de vaccinare la persoanele vulnerabile, să avem acces la medicația antivirală care să fie începută rapid după momentul diagnosticului.

Există în acest moment aceste centre de evaluarea medicală la nivel național care dă posibilitatea persoanelor care sunt diagnosticate să acceseze rapid serviciile medicale și să beneficieze de îngrijirile medicale corecte”, a declarat, vineri seară, Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

Acesta spune că România nu ia în calcul vaccinarea obligatorie.

„Din punct de vedere medical, vaccinurile actuale nu reușesc să limiteze într-o măsură suficient de ridicată transmiterea infecției cu Sars-Cov-2, având în vedere că varianta Omicron care este dominantă reușește să ocolească în cea mai mare parte răspunsul imun pe care-l obținem ca urmare a trecerii prin boală sau ca urmare a vaccinării.

Acest concept al imunității de grup este mai puțin util în momentul de față. Obiectivul campaniei de vaccinare trebuie să-l schimbăm, să creștem rata de acoperire vaccinală la cei mai vulnerabili printre noi, cei care au beneficii importante în urma vaccinării. Acest lucru l-am transmis și în cazul copiilor, din grupa de vârstă 10-15 ani. În mod prioritar cei cu afecțiuni cronice trebuie să beneficieze în perioada următoare de vaccinare.

Singura problemă pe care valul acesta o ridică la nivel global este absenteismul, faptul că foarte multe persoane au recomandare de izolare pentru că sunt testate pozitiv și respectiv contacții lor de carantinare. Acest lucru blochează foarte multe activități, cum se întâmplă și în sistemul medical.

Cum putem să combatem sau care ar fi măsurile imediate? Cred că este fără doar și poate să respectăm cât mai bine măsurile de protecție la locul de muncă, vorbim de mască. O testare mai fracventă pentru anumite categorii socio-profesională ar fi binevenită în această perioadă. Nu din rațiuni medicale, ci din a identifica mai rapid cazurile și a preîntâmpina apariția unor focare în astfel de sectoare de activitate”, a afirmat medicul.

De asemenea, acesta a spus că rata de fatalitate în România din cauza Covid-19 este de trei ori mai mare decât media europeană.

„În momentul de față, în ciuda numărului mare de teste care se efectuează în fiecare zi, de peste 100.000, rata de pozitivare a lor este de peste 30%, ceea ce ne pune într-o situația de transmitere comunitară accelerată a variantei Omicron, responsabilă de numărul foarte mare de îmbolnăviri

Cu toate acestea, m-am uitat la datele de la nivel european legată de impactul pe care varianta Omicron îl are în ceea ce privește riscul de spitalizare, riscul de internare în terapie intensivă și riscul de deces.

În continuare, în România, rata de spitalizare și de internare în terapie intensivă este de două ori mai mare decât media europeană. Înseamnă că în România o persoană din 60 diagnosticate este internată, pe când în Europa în general o persoană din 100 este internată, deci rata de internare este de cam 1% în Europa.

În ceea ce privește rata de internare în terapie intensivă, cam o persoană din 500 în România se internează la ATI, pe când în Europa vorbim de o persoană dintr-o mie.

În ceea ce privește rata de fatalitate, unde ne intereasă foarte mult, este de trei ori mai mare în continuare în România față de media europeană. În sensul că la noi vorbim de o persoană din aproximativ 500 care își pierde viața din cauza Covid-19, pe când la nivel european vorbim de o persoană din 1500. Aici vorbim de actualul val 5 de îmbolnăvire cauzat de varianta Omicron.

De ce vorbim în continuare de această diferență dintre România și celelalte țări europene? Ca urmare a faptului că rata de vaccinare în România este în continuare insuficientă, mai ales la categoriile de persoane vulnerabile. Acest lucru se observă atât în rata de spitalizare în terapie intensivă cât și în rata de decese. Aparent par puține decese comparativ cu ce-am avut în valul precedent, dar totuși să ținem cont că aceste decese ar fi putut fi prevenite prin vaccinare”, a declarat Gheorghiță.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri