Șapte primari din Moldova înființează alianța „Moldova se Dezvoltă”, pe modelul Alianței Vestului

Data publicării:
Romania harta judete

Primarii municipiilor Suceava, Iași, Piatra-Neamț, Roman, Botoşani, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei au semnat, luni, la sediul Primăriei Suceava un acord cadru pentru înființarea Asociației „Moldova se dezvoltă”, relatează Newsbucovina.ro.

harta romania judete
Foto: Shutterstock

„Acest document este un ACORD CADRU de colaborare, urmând ca până la sfârşitul primului trimestru al anului 2019, să avem creată structura juridică, de tip Asociație Intercomunitară, pentru a fi reprezentativi, ca parteneri de dialog și negociere, privind realizarea obiectivelor menționate prin colaborare la nivel guvernamental și de negociere pentru exercițiul financiar al UE 2021-2027, privind utilizarea instrumentului European ITI – Investiții Teritoriale Integrate – pentru atragerea de fonduri europene. Odată cu semnarea acestui document, lansăm invitaţia către celelalte municipalități din zona vizată să adere la demersul nostru”, a spus primarul Ion Lungu.

Principalul obiectiv al acestei alianțe este promovarea a două mari proiecte de infrastructură: Autostrada est-vest, cu fonduri asigurate de Comisia Europeană și Autostrada nord—sud, care să lege Moldova de București, scrie G4Media

„Cred că asocierea pentru Moldova trebuia să o avem mai de mult, având în vedere faptul că problemele de aici sunt mult mai grave decât cele ale Vestului. Îi felicit pe cei patru primari vrednici din vestul ţării, dar nu avem nimic de-a face cu ei. Şi noi, în Moldova, avem primari vrednici, care şi-au făcut datoria, dar din cauza poziţionării noastre geografice, mai mult spre Est decât spre Vest, avem aceste probleme. Faptul că nu avem o autostradă care să lege Moldova de celelalte regiuni istorice, de Ardeal şi Bucureşti, e o mare problemă.

Aşa cum i-am spus şi preşedintelui României, la şedinţa Asociaţiilor Municipiilor din România, în măsura în care aceste probleme nu se vor rezolva, Moldova este condamnată la subdezvoltare. De aceea am decis, cei şapte primari care suntem aici, să facem acest parteneriat între localităţi, să fim un model de organizare pentru Moldova, să reprezentăm o putere de negociere la nivel guvernamental, european, dar şi cu alte organisme, în ideea de a dezvolta zona Moldovei”, a spus Lungu, citat de Agerpres.

Documentul ar urma să fie gata în prima parte a anului 2019.

„Noi considerăm că nu mai putem sta în această situație și vrem să facem această asociere, acest parteneriat între localități, să fim un model de organizare pentru Moldova, să reprezentăm o putere de negociere la nivel guvernamental, la nivel european, pentru a dezvolta zona Moldovei”, a arătat primarul Sucevei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri