Satul copiilor abandonați

Data publicării:
Presidential Candidates Stump At Iowa State Fair
DES MOINES, IA - AUGUST 18: Dominic Rubio, son of republican presidential candidate and U.S. Sen. Marco Rubio (R-FL) looks on as his father speaks to members of the media during the Iowa State Fair on August 18, 2015 in Des Moines, Iowa. Presidential candidates are addressing attendees at the Iowa State Fair on the Des Moines Register Presidential Soapbox stage and touring the fairgrounds. The State Fair runs through August 23. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

Zeci de localnici dintr-un sat din Timiș s-au transformat în părinți de bunăvoie pentru aproape 100 de copii abandonați în maternități sau uitați în centrele de plasament. 37 de asistenţi maternali din localitatea Murani au crescut generații întregi.

Cinci fete aduc fericire în familia Băcilă. De câțiva ani, Mihaela și Nicolae au grijă de patru dintre ele, iar cea mai mică i-a cunoscut acum două luni. Cei doi soți sunt asistenți maternali din 2001 și au crescut numai fete.

Mihaela Băcilă, asistent maternal: Una e plecată în Italia, nu a vrut să ajungă la familia biologică. S-a căsătorit. Are acum familia ei, cu un italian. Are copilul ei. Mă sună și îmi spune să știi că așa îl cresc și îl educ, exact cum m-ai crescut tu pe mine.

La câteva case distanță locuiește familia Matei. Ioana și Ionel sunt asistenți maternali de mai bine de 10 ani, iar acum în grija lor sunt doi băieți.

Ioana Matei, asistent maternal: Îi considerăm ca și pe copiii noștri. De la un an și opt luni de când l-am luat deci ca și ai noștri.

Numai în satul Murani sunt 37 de asistenți maternali, iar în toată comuna sunt 52. Oamenii au schimbat copilăria și adolescența a aproape 100 de copii și tineri.

Ionel Matei, asistet maternal: Aproape la fiecare casă este. Parcă na...îți crește sufletul când îi vezi. Angela Novăcescu reporter Digi24 Timișoara: În județul Timiș sunt aproape 600 de asistenți maternali care îngrijesc peste 1.000 de copii. Ei sunt angajați cu carte de muncă și primesc un salariu brut de până la 2.500 de lei plus o indemnizație de 600 de lei pentru un copil sănătos, respectiv 900 de lei pentru un copil cu dizabilități plus alocația de stat.

Smaranda Marcu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Timiș: Pentru a deveni un asistent maternal profesionist, o persoană trebuie să abiă capacitate deplină de exercițiu, să prezinte garanții morale și materiale și să aibă în folosință legală o locuință. Urmează cursul propriu-zis, apoi un examen.

Pregătirea este gratuită, iar cei care doresc să devină părinți de împrumut pot depune cerere la sediu Direcției Generale pentru Protecția Copilului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri