Scandal diplomatic după ce ambasadorul României în Kenya i-a comparat pe colegii săi africani cu maimuțe

Data actualizării: Data publicării:
Untitled
Dragoș Țigău este acuzat de rasism după ce și-a comparat colegii africani din diplomație cu maimuțe. Foto: captură video Digi24

Scandal cu iz rasist în Ministerul român de Externe: ambasadorul țării noastre în Kenya a fost rechemat în România, după o un comentariu ce a înfuriat comunitatea africană. Incidentul s-a petrecut în aprilie, în timpul unei reuniuni organizate la sediul ONU din Nairobi. Atunci, la discuțiile cu grupul de diplomați din Europa de Est, Dragoș Țigău i-a comparat pe colegii săi africani cu maimuțele.

Remarca a stârnit stupoare și a fost calificată drept insensibilă și lipsită de respect. Grupul de diplomați africani s-a plâns Biroului ONU din capitala kenyană. În plus, a semnat o scrisoare de protest la adresa românului și a cerut clarificări și scuze publice. 

Potrivit Ministerului de Externe de la București, Țigău nu a anunțat instituția despre incidentul pe care l-a provocat. El a fost numit ambasador în Kenya în 2021. 

Cristina Cileacu, jurnalist Digi24, jurnalist Digi24, realizator al emisiunii „Pașaport Diplomatic”: Dragoș Țigău este un diplomat de carieră. Este regretabil că în acest secol mai auzim de la profesioniști din domeniul diplomației astfel de remarci. De altfel, la nivelul diplomaților români au mai fost astfel de incidente, în 2014 spre exemplu, când un diplomat al Ambasadei României în Franța a trimis un mail cu o listă de invitați unde avea niște referiri la anumite persoane care nu erau deloc măgulitoare. De asemenea, un ambasador al României de la Erevan acum 8 sau 9 ani făcea remarci la adresa evreilor și homosexualilor. 

MAE, în contextul în care presa din Africa a publicat această informație, a luat decizia de a-l retrage de la post. Probabil că va fi o anchetă internă pentru a se stabili exact ce anume se va întâmpla cu el în urma comportamentului pe care-l vedem.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri