Scumpiri așteptate ale carburanților

Data publicării:
diesel pompa - GettyImages - 16 oct 15

Prețul petrolului Brent a înregistrat un maxim al ultimilor patru ani, din cauza apropierii intrării în vigoare a sancţiunilor Statelor Unite împotriva Iranului şi a reticenţei OPEC şi a Rusiei de a creşte producţia pentru a compensa impactul anticipat asupra ofertei. 

Contractele futures pentru petrolul Brent au urcat la 81,69 dolari pe baril, un nivel care nu a mai fost atins din noiembrie 2014, fiind ulterior tranzacţionate în urcare cu 0,4%, la 81,5 dolari pe baril, transmite Reuters.

Cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a avansat cu 0,3%, la 72,28 dolari pe baril, potrivit News.ro.

Statele Unite vor aplica noi sancţiuni împotriva Iranului, începând din 4 noiembrie, iar Washingtonul presează guvernele şi companiile din întreaga lume să se conformeze şi să reducă achiziţile din această ţară.

”Iranul va pierde un volum considerabil de export şi, având în vedere reticenţa OPEC şi a altor producători de a creşte livrările, piaţa nu are capacitatea de a acoperi deficitul ofertei”, a declarat Harry Tchilinguirian, director la nivel global pentru strategii pe pieţele de mărfuri la banca franceză BNP Paribas.

Marea Britanie, China, Franţa, Germania, Rusia şi Iranul au anunţat luni că vor să dezvolte mecanisme de plată pentru a continua tranzacţiile în pofida sancţiunilor Statelor Unite, dar majoritatea analiştior anticipează că Washingtonul va reduce oferta de petrol cu 1-1,5 milioane de barili pe zi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri