Stare de alertă în Vrancea din cauza ninsorilor. Președintele CJ: Una dintre firmele de deszăpezire nu şi-a îndeplinit obligațiile

Data actualizării: Data publicării:
masina de politie drum zapada ninsoare
Prefectul judeţului Vrancea a solicitat instituirea stării de alertă din cauza ninsorilor abundente și a viscolului care afectează puternic județul. Foto: Consiliul Județean Vrancea/ Facebook

ACTUALIZARE 21:00 Una dintre firmele cu care Consiliul Judeţean (CJ) Vrancea are încheiat un contract pentru deszăpezire „nu şi-a îndeplinit cum trebuie obligaţiile contractuale”, dar administraţia judeţeană a reuşit să suplimenteze numărul de utilaje pentru a interveni eficient pe drumurile din judeţ, a declarat, sâmbătă, pentru Agerpres, preşedintele CJ Vrancea, Cătălin Toma.

„Avem o firmă care nu îşi îndeplineşte cum trebuie obligaţiile contractuale şi care ne pune în mare dificultate. Firma nu prestează serviciile la nivelul care ar trebui comparativ cu nivelul de alertă meteo. Noi am trimis deja somaţii încă din cursul zilei de vineri, dar trebuie să respectăm paşii necesari.

De tras la răspundere, cu siguranţă o vom face. Având în vedere starea de alertă de la acest moment, putem face astfel încât să suplimentăm numărul de utilaje şi să le distribuim într-un timp scurt acolo unde e nevoie. Am reuşit deja să găsim şi alte utilaje pentru a suplimenta intervenţia pe tronsoanele respective. Din păcate, şi vântul este extrem de violent. Trece freza şi, la zece metri în urmă, carosabilul se acoperă iarăşi cu zăpadă. E o luptă inegală cu natura, dar facem ce putem. Suntem într-o luptă contra-cronometru şi oamenii au aceste nemulţumiri, care sunt reale, într-adevăr”, a precizat Cătălin Toma.

Preşedintele CJ Vrancea a mulţumit primarilor şi cetăţenilor care s-au implicat în procesul de deszăpezire, şi a făcut apel la populaţie să evite, pe cât posibil, deplasările.

„La aceste moment avem 12 drumuri judeţene blocate, cele mai multe parţial, astfel că se produc tot felul de confuzii. Depinde de rutele pe care le aleg oamenii. Nu vreau să acuz pe nimeni, pentru că oamenii doresc să ajungă într-un timp scurt acolo unde au nevoie.

Din păcate, la acest moment nu reuşim să avem suficiente utilaje comparativ cu intensitatea vântului şi este o muncă aproape în zadar, dar insistăm. Şi vreau să îi asigur pe toţi cetăţenii că intervenim şi facem tot posibilul să fim cât mai eficienţi. Le mulţumesc foarte mult primarilor care au intervenit intempestiv şi cetăţenilor care au dat dovadă de spirit civic şi ne-au pus la dispoziţie utilaje proprii şi au ajutat la deszăpezirea unor porţiuni de drum.

Fac apel către populaţie să evite pe cât posibil deplasările la momentul acesta, cel puţin până mâine, când va trece codul portocaliu şi vom avea şi posibilitatea să operăm în timp real şi eficient. Facem tot posibilul să asigurăm măcar accesul serviciilor care sunt foarte importante, respectiv salvare sau pompieri”, a spus Toma.

Preşedintele CJ Vrancea a adăugat că ţine permanent legătura cu prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici, şi se sprijină reciproc în acţiunile pe care autorităţile le întreprind la nivelul judeţului.

Prefectul județului: Firmele care au contractat servicii de deszăpezire nu şi-au respectat angajamentele

ACTUALIZARE 16:45 Firmele care au contractat servicii de deszăpezire pe drumurile judeţene nu şi-au respectat angajamentele, astfel că în peste 85% din sectoarele de drum judeţean nu a existat activitate de deszăpezire, a declarat, sâmbătă, prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici.

„Toată noaptea am fost pe raza judeţului şi, dacă pe drumurile naţionale, cu aceeaşi oameni, cu aceleaşi tipuri de echipamente, s-a intervenit până în jurul orei 06:00 dimineaţa şi după aceea de la 07:00, cât au reuşit să se dezgheţe şi să se dezmorţească puţin, pentru că nu lucrează în schimburi, aceşti operatori pe maşini au început din nou deszăpezirea, pe drumurile judeţene nu a existat activitate în peste 85% - 90% cred din sectoarele de drum.

Dacă pe zona de sud poate nu se putea interveni pe multe dintre sectoare şi e de înţeles, am închis inclusiv drumuri naţionale, pentru că, indiferent de intervenţie, la o oră se bloca automat, în zona de munte, de la Focşani oriunde am vorbi, că ne ducem spre Gura Caliţei, spre zona montană din Nereju, Tulnici şi Soveja, acolo nu s-a intervenit, repet, nefiind niciun viscol. Nici măcar nu adia vântul, cel puţin la orele unu dimineaţa, când am ajuns eu în zona respectivă. Şi nu au intrat deloc pe parcursul zilei de ieri.

Astăzi (sâmbătă - n. r.) au început, timid, să intre. S-a ajuns ca anumiţi primari din aceste zone care au sectoare de drum judeţean să facă ei ceea ce trebuiau să facă cei care au semnat nişte angajamente, nişte contracte de prestări servicii”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Nicuşor Halici, potrivit Agerpres.

El a precizat că a discutat cu preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea, Cătălin Toma, despre această situaţie şi i-a cerut „să ia măsuri” şi să sancţioneze responsabilii.

„Am fost în contact şi cu preşedintele CJ. I-am cerut să ia măsuri. Starea de alertă îl va ajuta, dacă crede că va fi nevoie, inclusiv să achiziţioneze servicii suplimentare de deszăpezire. Să vedem ce spune domnia sa. Eu i-am cerut să fie sancţionaţi toţi cei care se fac responsabili, pentru că aici nu mai vorbim doar de neîndeplinirea unor obligaţii contractuale, (...) vorbim de punerea în pericol a vieţilor.

Dacă am fi avut anumite situaţii de urgenţă deosebită, era foarte complicat să ajungem în anumite zone, pentru că ei nu şi-au făcut treaba sau nu şi-au respectat nişte angajamente. (...) Nu spun că autorităţile nu sunt de vină. Am cerut şi poliţiei judeţului Vrancea, am cerut şi preşedintelui CJ să aplice sancţiuni tuturor celor vinovaţi, care nu şi-au îndeplinit, în primul rând, obligaţiile contractuale şi responsabilităţile asumate faţă de vrânceni. Pentru că nu se poate să punem în risc inutil. Înţeleg acolo unde este viscol, dar acolo unde nu adia vântul şi nu s-a intrat, acolo trebuie luate măsuri şi sancţionaţi”, a precizat Halici.

Prefectul a susţinut că are cunoştinţă inclusiv de cazuri în care utilajele de deszăpezire mergeau cu lama ridicată.

„Am constatat, am şi câteva poze făcute aseară, filmuleţe unde pe drumul judeţean era zăpadă până la genunchi când coboram din maşină. Am primit şi poze şi filmuleţe care au surprins utilajele pe drumuri judeţene cu lama ridicată pe un drum judeţean.

Din păcate, e o practică se pare în ultimii ani, la unii dintre manipulanţi, că merg cu lama ridicată ca să mai facă aşa o economie de combustibil, o inconştienţă crasă care pune în pericol vieţi”, a fost de părere Nicuşor Halici.

Prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici, a solicitat, sâmbătă, instituirea stării de alertă în judeţ, din cauza ninsorilor abundente și a viscolului care afectează puternic județul.

„Tocmai ce am încheiat o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă privind solicitarea declarării stării de alertă la nivelul judeţului Vrancea pentru înlăturarea efectelor căderilor abundente de zăpada şi a viscolului care încă mai persistă în zona de sud a judeţului”, a declarat Halici, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că a avut discuţii cu ministrul Afacerilor Interne şi cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care i-au promis că această solicitare va fi aprobată în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Traficul spre București este închis în acest moment, a informat Nicușor Halici.

CNSU a decretat starea de alertă

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a anunțat, sâmbătă, că decretă starea de alertă în județul Vrancea.

„În contextul situației generate de fenomenele meteo periculoase prognozate astăzi, 28 ianuarie 2023, premierul României, Nicolae-Ionel Ciucă a convocat în regim de urgență, în format online, Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

În cadrul ședinței CNSU a fost dispusă măsura decretării stării de alertă la nivelul județului Vrancea, în baza HCJSU Vrancea, abilitând, astfel, Ministrul Afacerilor Interne să avizeze hotărârea.

Prin această măsură se pun în aplicare acțiuni imediate de răspuns, precum suplimentarea forțelor de intervenție, alertarea structurilor din zonele limitrofe, asigurarea permanenței structurilor cu responsabilități clare în gestionarea situației generate de fenomenele meteo extreme, până la revenirea la starea de normalitate”, se arată în comunicatul transmis de CNSU.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri