Galerie Foto Blinken, la București: „Avem o alianță de neclintit”. Secretarul de stat al SUA, primit la Cotroceni de Klaus Iohannis

Data actualizării: Data publicării:
blinken-iohannis-presidency3
Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a fost primit la Palatul Cotroceni de către preşedintele Klaus Iohannis. FOTO: Presidency

Secretarul de stat american Antony Blinken se află la Bucureşti, unde participă la Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO. Într-o declarație susținută la Ateneul Român, unde a fost prezent alături de Nicolae Ciucă și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, Blinken a subliniat importanța parteneriatului strategic. "Avem o alianță de neclintit", a spus secretarul de stat american. Blinken a avut discuții marți la Cotroceni și cu președintele Klaus Iohannis.

ACTUALIZARE 12:20 Administrația Prezidențială a transmis, într-un comunicat de presă, că președintele Klaus Iohannis și secretarul de stat american Antony Blinken au discutat despre parteneriatul România-SUA, războiul din Ucraina, energie și programul Visa Waiver.

„Președintele Klaus Iohannis și Secretarul de Stat Antony Blinken au apreciat dinamica pozitivă actuală a relațiilor bilaterale și au reiterat angajamentul pentru dezvoltarea și aprofundarea, în continuare, a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, pe toate dimensiunile sale.

Cei doi înalți oficiali au avut un schimb de opinii substanțial cu privire la contextul regional complex, marcat de exacerbarea efectelor economice, sociale și umanitare ale continuării agresiunii Rusiei în Ucraina și, respectiv, la măsurile luate pentru implementarea deciziilor privind consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre, adoptate în timpul Summitului Alianței de la Madrid.

Președintele României a exprimat aprecierea pentru rolul asumat de Președintele SUA, Joseph R. Biden, și de Administrația de la Washington pentru asigurarea unității în cadrul comunității transatlantice și realizarea unei coordonări strânse între liderii transatlantici și globali în vederea gestionării situației de securitate din vecinătatea țării noastre, cu impact asupra securității euroatlantice.

În context, Președintele Klaus Iohannis a adresat mulțumiri pentru suplimentarea recentă a prezenței militare americane în România, în scopul consolidării posturii de descurajare pe Flancul Estic al Alianței și ca măsură suplimentară de asigurare a securității țării noastre și a întregii regiuni.

Președintele României a evocat caracterul istoric al deciziilor luate de aliați la Summitul de la Madrid și a apreciat necesitatea implementării imediate și cuprinzătoare, reuniunea ministerială de la București fiind un pas important în pregătirea unor decizii suplimentare cu privire la consolidarea posturii de descurajare și apărare pe întreg Flancul Estic, inclusiv la Marea Neagră, la viitorul Summit de la Vilnius.

În cadrul discuțiilor au mai fost abordate subiecte privind continuarea sprijinului aliaților pentru Ucraina, context în care Secretarul de Stat Antony Blinken a exprimat aprecierea SUA pentru demersurile consistente și multidimensionale ale României, atât prin acordarea de asistență directă, sprijin pentru refugiați, respectiv pentru tranzitul de cereale, dar și prin coordonarea eforturilor internaționale în sprijinul țării vecine.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea continuării sprijinului partenerilor pentru Republica Moldova, ocazie cu care a evocat impactul substanțial al conflictului din Ucraina și a prezentat măsurile de sprijin adoptate de România în domeniile critice, cu accent pe sectorul energetic.

De asemenea, a fost abordat subiectul crizei energetice actuale, context în care a fost evaluat stadiul proiectelor bilaterale strategice în sectorul energetic, în special a celor din domeniul nuclear civil, care vor permite României să fie un furnizor de securitate energetică în regiune.

În cadrul discuțiilor, Președintele Klaus Iohannis și Secretarul de Stat Antony Blinken au reiterat interesul comun de a lucra împreună pentru înregistrarea de progrese concrete în ceea ce privește accederea României în programul Visa Waiver”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

ACTUALIZARE 11.00. Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a fost primit la Palatul Cotroceni de către preşedintele Klaus Iohannis.

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a fost primit la Palatul Cotroceni de către preşedintele Klaus Iohannis. FOTO: Presidency
Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a fost primit la Palatul Cotroceni de către preşedintele Klaus Iohannis. FOTO: Presidency

ACTUALIZARE 10.40. Antony Blinken și Nicolae Ciucă au susținut declarații de presă la Ateneul Român.

"Parteneriatul nostru strategic a atins cel mai înalt nivel din istoria sa dintr-un sfert de secol. 25 de ani reprezintă un dialog foarte important, care ne determină să conștientizăm că în 1997 s-a născut o generație care a crescut și s-a maturizat odată cu parteneriatul strategic.

Sunt convins ca această generație va face tot ce îi stă în putință pentru a apăra libertatea, drepturile și valorile câștigate și că apreciază adevărata relevanță a parteneriatului strategic.

Prezența dvs aici confirmă interesul pe care SUA îl acordă parteneriatului strategic dintre România și SUA, vă asigur că Guevrnul României va face tot ce îi stă în putință pentru consolidarea și extidnerea acestui parteneriat.

Componenta politico-militară a parteneriatului strategic e una foarte importantă, iar prezența dvs la Bucureti are loc în contextul în care MAE a organizat întâlnirea miniștrilor de externe ai NATO, care are loc la scurt timp după summitul de la Madrid și pentru prima dată după ce România a găzduit primul summit NATO din 2008, tot la București.

Vă mulțumesc pentru angajamentul SUA, pentru prezența armatei SUA în România și importanța pe care o acordați întăririi, descurajării și apărării pe Flancul Estic al NATO. Dimensiunea economică e foarte importantă, apreciez cooperarea economică și creșterea investițiilor americane în România.

Energia a devenit un subiect mult mai important decât ne-am fi gândit cu ceva timp în urmă. Avem o colaborare în domeniul nuclear civil și intenția SUA de a finanța construcția reactorelor 3 și 4 deja s-a materizalizat prin acea ofertă de 3 miliarde, e de subliniat ca fiind un element important al parteneriatului strategic. Dezvoltarea reactoarelor modulare mici reprezintă un domeniu de cooperare foarte important între specialiștii din SUA și țara noastră, a fost ales deja locul în România la Doicești, unde urmează să fie amplasat primul reactor.

Există și alte linii de cooperare în energie, intenția deja anunțată în dezvoltarea capabilităților de noi surse de energie în mod special eoliană e un domeniu foarte important. Ne vor asigura îndeplinirea nivelului de ambiie să lărgim paleta de surse noi de energie și să ne căpătăm independența energetică. Ne oferim disponibilitatea să sprijinim și ate țări care nu capabilitatea să producă energie", a declarat premierul Nicolae Ciucă.

"Am fost aici la București când președinții Clinton și Constantinescu au anunțat lansarea acestui parteneriat strategic. A fost un moment în care poporul român a fost o sursă de inspirație pentru toată lumea în căutarea libertății. Nu cred că cei doi președinți ar fi putut în acel timp să își închipuie cum va fi situația în 25 de ani cu atâtea legături în domeniul economic, politic și al relațiilor personale.

Noi avem o alianță de neclinti bazată pe valori comune pe care le vom apăra. Am construit relații puternice în domeniul ec, inclusiv în cel energetic. Schimburile academice și culturale au dus la schimburi de persoane, de idei între țările noastre", a spus Antony Blinken.

ACTUALIZARE 9.45. Antony Blinken este la Ateneu, împreună cu premierul Nicolae Ciucă și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Știrea inițială

În cursul dimineţii, premierul Nicolae Ciucă şi secretarul de stat american Antony Blinken vor vizita expoziţia itinerantă "Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic", realizată de Ambasada SUA în parteneriat cu Ministerul român al Afacerilor Externe şi Agenţia Naţională de Presă Agerpres şi în colaborare cu Universitatea din Craiova.

La ora 10,30, oficialul american va fi primit la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis.

blinken-bucuresti0ambasada-sua2
Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns la Bucureşti. FOTO: Ambasada SUA la Bucuresti

Blinken are programate, ulterior, consultări politice cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la finalul cărora cei doi vor susţine o conferinţă de presă comună, la sediul MAE.

Conform Ambasadei SUA, secretarul de stat Antony Blinken va avea o întrevedere şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care se află la Bucureşti pentru Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe. 

blinken-bucuresti0ambasada-sua1
Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns la Bucureşti. FOTO: Ambasada SUA la Bucuresti

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri