Șeful Gărzii de Mediu, despre cazul ursului Arthur, împușcat de un prinț din Austria: Braconajul este principala suspiciune VIDEO

Data actualizării: Data publicării:
2 aprilie 2021, Sintesti, Ilfov
Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, are mai multe indicii de braconaj în cazul ursului împușcat în Covasna. Foto: INQUAM Photos / George Calin

Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a declarat miercuri la Digi24 că braconajul este principala suspiciune în cazul ursului Arthur, împușcat pe un fond de vânătoare din Covasna, în locul unei ursoaice care provoca pagube în gospodăriile oamenilor. Berceanu a enumerat mai multe indicii care ridică semne de întrebare: de la confundarea unei ursoaice cu un mascul-alfa, până la graba cu care s-a decis împușcarea ursului.

Ancheta Gărzii de Mediu în cazul ursului Arthur a început pe 29 aprilie, a anunțat Octavian Berceanu.

„Avem suspiciuni. Un urs de această mărime, un mascul-alfa, are un teritoriu destul de bine definit în inima pădurii și vine mai puțin către marginea pădurii. Acolo vin ursoaicele cu pui și urșii mai tineri. Vrem să vedem dacă a fost recoltat acolo unde spun cei care l-au recoltat, dacă e același urs care a creat pagube”, a declarat Octavian Berceanu.

El spune că este greu pentru niște vânători cu experiență să facă o confuzie între un urs și o ursoaică.

„E foarte greu de crezut, pentru că la locul recoltării erau și vânători experimentați.”

Întrebat dacă se ia în calcul ipoteza braconajului, ministrul a răspuns: „E principala suspiciune”.

„Avem suspiciuni vizavi de cum a fost evaluat trofeul respectiv, avem suspiciuni că este exemplarul care a creat pagube, avem un șir mai mare de suspiciuni.”

Datele care vor fi strânse în urma controlului vor fi date mai departe, într-o anchetă mai largă, în care vor fi implicate mai multe instituții ale statului.

„Noi când plecăm să recoltăm un exemplar în baza unei derogări, nu mergem pentru un trofeu, ci pentru un exemplar de urs care produce pagube. Or, e puțin probabil ca acest exemplar, care stă în mijlocul pădurii, să producă pagube la distanțe destul de considerabile, la marginea pădurii, acolo unde de obicei vin ursoaicele cu pui.”

Asociațiile Agent Green și VGT (Austria) acuză că un prinț din Austria a ucis cel mai mare urs din România, sub pretextul că elimină o ursoaică din Covasna, care face stricăciuni în gospodăriile localnicilor.

Prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein ar fi venit în România în luna martie, și, contra unei taxe de 7.000 de euro, și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna, susține asociația Agent Green. 

Citește și: VIDEO Tanczos Barna, despre ursul Arthur: Este extrem de greu să stabilești exact ursul. Ministrul aruncă vina pe animalele care fac probleme

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri