Șeful INFP, despre seismul din Oltenia: Nu are legătură cu Turcia. Regiunea de aici nu are suficientă energie să dea cutremure mari

Data actualizării: Data publicării:
seismograf cutremur
Un nou cutremur a avut loc în România. Foto: GettyImages

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 a avut loc luni după-amiază în zona Olteniei. A fost urmat de două replici de mică magnitudine. Seismul s-a produs la doar 15 kilometri adâncime și a fost resimțit în sudul și vestul țării. Directorul INFP, Constantin Ionescu, spune că regiunea nu are suficientă energie pentru producerea unor cutremure puternice.

„Este posibil să mai fie replici. Cutremurele de suprafață se produc cu replici destul de multe. Ele, de obicei, sunt mai mici. Regiunea de aici nu are suficientă energie să dea cutremure puternice, care să producă pagube majore”, a mai spus Ionescu.

Întrebat dacă acest seism are legătură cu cutremurele din Turcia, șeful INFP a spus: „Puțin probabil, nu cred că este. De obicei ar trebui să nu fie nicio legătură, mai ales că dacă e să ne uităm la felul cum se mișcă plăcile tectonice și faliile. Zona aceasta de aicea are legătură cu cutremurele din Croația, din zona Muntenegru, zona Adriacă”, a explicat el.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 s-a înregistrat în România, luni după-amiază, la ora 16.58. A fost urmat de 3 replici cu magnitudini între 2,4 și 3,4.

Nu au fost raportate nici victime, nici pagube.

Cel mai mare cutremur din 2022 s-a produs în data de 3 noiembrie şi a avut magnitudinea de 5,4, în timp ce în 2021 a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur de 4,7.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri