Șeful NATO: „Vom afirma clar că Rusia reprezintă o amenințare directă la adresa securității noastre”

Data actualizării: Data publicării:
Jens Stoltenberg gesticulează la summit-ul NATO de la Madrid
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Foto: Profimedia Images

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis în a doua zi a summitului de la Madrid că Alianța va afirma clar că Rusia reprezintă o amenințare directă la adresa securității noastre, potrivit The Guardian.

Liderii celor 30 de state membre vor adopta la summitul NATO de la Madrid al doilea cel mai important act al Alianței după Tratatul de la Washington: Conceptul strategic al NATO. El definește viziunea de securitate, amenințările, domeniile de interes și capacitatea NATO de a se adapta, păstrând sarcina primordială și originară a Alianței – apărarea colectivă.

Evidențierea amenințărilor la adresa securității Aliate, pornind de la noua realitate de securitate - războiul Rusiei împotriva Ucrainei, va face ca Rusia să fie recunoscută în noul Concept Strategic al NATO drept o amenințare la adresa Alianței.

Totodată, secretarul general al NATO a precizat că China nu este un adversar. Dar, desigur, trebuie să ținem cont de consecințele asupra securității noastre atunci când vedem că China investește masiv în noi capabilități militare moderne, rachete cu rază lungă de acțiune sau arme nucleare și, de asemenea, încearcă să controleze infrastructura critică, de exemplu, 5G”, a mai spus Stoltenberg.

Citește și: Stoltenberg: Summitul NATO de la Madrid, unul esențial. Vom conveni schimbări fundamentale pentru apărarea noastră

De altfel, șeful NATO a declarat și marți că NATO nu vede China drept adversar, dar este îngrijorată de legăturile tot mai strânse ale Beijingului cu Moscova de când a început invazia rusă în Ucraina. 

După ce a fost menționată pentru prima dată într-o declarație a unui summit NATO, cel din 2019 organizat în Londra, China nu a mai fost exclusă din aceste texte Alianței. În noul Concept Strategic al NATO, China își va face loc pentru prima dată, urmând a fi definită ca provocare sistemică. 

Jens Stoltenberg le-a mai spus jurnaliștilor că Alianța va trece cât mai repede posibil la ratificarea cererilor de aderare la NATO ale Suediei și Finlandei. Mesajul vine după ce  Turcia a căzut de acord marți seară că va sprijini aderarea Finlandei și Suediei la NATO.

Citește și: Summit istoric la Madrid. NATO va face cele mai importante schimbări după încheierea Războiului Rece

 

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri