Sari la conținut

Șeful Ryanair a început să îi amenințe și jignească pe piloți: „Își dau prea multă importanță/Nu e o slujbă dificilă”

Aflată în plină criză după ce a anunțat anularea a mii de zboruri, compania aeriană Ryanair trece la războiul contra propriilor săi piloți. Michael O’Leary, șeful companiei, a făcut mai multe declarații controversate și a susținut că îi va obliga pe piloți să renunțe la o lună de concediu, dacă aceștia nu vor înțelege cu vorba bună, relatează The Guardian.

O'Leary a declarat că piloții „nu au o slujbă dificilă” și că îi poate forța să renunțe la concediu: „Nu văd cum ar putea exista o acțiune în masă a piloților. Nu au sindicat”, a spus acesta. El a adăugat că Ryanair a pregătit mai multe „beneficii” pentru piloți, însă a avertizat că dacă aceștia „nu se comportă frumos, acesta va fi sfârșitul beneficiilor” acordate acestora.

Miercuri, mai mulți piloți ai companiei au semnat o scrisoare comună, prin care refuză bonusurile de 13.500 de euro pe care Ryanair le oferea celor care renunțau la zilele libere. Printre nemulțumirile căpitanilor de zbor se numără imposibilitatea de a se organiza în sindicate, refuzul de a li se face un contract colectiv de muncă, precum și condițiile dure în care sunt nevoiți să lucreze.

În replică, O'Leary i-a acuzat pe unii dintre piloți că sunt „prețioși” și că „își dau prea multă importanță”. „Odată ce ai învățat ce trebuie să faci...l-aș provoca pe orice pilot să îmi explice cum este asta o slujbă dificilă sau de ce spun ei că muncesc prea mult. Cum poate cineva care prin lege nu are voie să zboare mai mult de 18 ore pe săptămână să spună că e obosit”, a adăugat șeful Ryanair.

Doi piloți citați de The Guardian s-au declarat revoltați de afirmațiile lui O'Leary și au explicat că acesta a calculat cele 18 ore de zbor pe săptămână împărțind cele 900 de ore de zbor anual, prevăzute de lege, la 52 de săptămâni. Acest calcul nu reflectă însă numărul de ore pe care piloții îl efectuează săptămânal.

„Cât am stat la Ryanair am avut multe săptămâni în care lucram și 50 de ore pe săptămână. Este frustrant pentru mine și pentru colegii mei să auzim astfel de declarații”, a declarat un căpitan de zbor.